The Lady

Luc Besson filmre vitte a Nobel-békedíjast

Megkezdődött Luc Besson filmjével, az Aung Szan Szu Kji Nobel-békedíjas burmai ellenzéki vezetőről szóló portréval a római filmfesztivál.

2011.10.28 11:08MTI

A csütörtök este nyílt fesztiválon elsőként bemutatott életrajzi alkotás főszereplője Michelle Yeoh malajziai színésznő. A római auditóriumban - egy Renzo Piano tervezte modern komplexumban - tartott premieren a filmcsillag és a rendező is megjelent a vörös szőnyegen.

"Miután elolvastam a forgatókönyvet, sírtam, majd lemondtam a következő 18 hónapra szóló kötelezettségeimet, nehogy más rendezők kaparintsák meg a projektet" - mondta sajtótájékoztatón Luc Besson. A The Lady című életrajzi dráma sokkal inkább Aung Szan Szu Kji magánéletére, semmint politikai tevékenységére összpontosít. "Engedélyt kértünk a családtól a forgatáshoz, rábólintottak, sőt a politikus egyik fia már látta is a filmet" - mondta a rendező. A forgatás Thaiföldön zajlott, Aung Szan Szu Kji angol férjét, Mickeyt David Thewlis alakítja. Michelle Yeoh fogyott a film kedvéért, így alakja is jobban emlékeztet a politikusnő törékeny alkatára. Burmai nyelvet is tanult, és archív dokumentumok százaiban merült el, hogy többet megtudjon a katonai rezsimmel szembeszálló Nobel-békedíjas nőről.

A színésznő ugyanakkor kiemelte, nem imitálni, hanem interpretálni akarta Aung Szan Szu Kjit.

A film római bemutatója kapcsán a burmai máskéntgondolkodó közleményt adott ki, és ebben úgy fogalmazott, az igazság, a méltányosság és a szolidaritás gondolatát nem lehet idejétmúltként elutasítani, csak ezek lehetnek a hatalom brutalitása és az emberek közötti védőbástyák.

A római filmfesztiválon péntektől 15 film versenyez a legjobbnak járó Marcus Aurelius-díjért, a nemzetközi zsűrit Ennio Morricone vezeti. A rangos seregszemle november 4-én ér véget. A közönség és a szakma Steven Spielberg, Martin Scorsese és több francia, valamint olasz rendező művével is találkozhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.