A "hagyományos" és a mentálisan "más"

Álomturné a különbözőségek művészetéért

A már egy éve tartó izgalmas előkészületek után a "Különbözőségek művészetéért" nemzetközi projekt a külvilág számára is bemutatkozik.

2008.04.16 16:29ma.hu

Egy projekt, amelynek középpontjában a “hagyományos” és a mentálisan “más” művészek közös alkotási folyamata áll. 2008. április 17-én 19 órakor találkoznak a belga, a holland és a magyar partnerek a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben. Ezt a hivatalos kezdést megkoronázza Szekeres Csaba Álomturné című filmjének vetítése. Szekeres Csaba személyes jelenléte különösen emeli az est hangulatát.

Különbözőségek művészetéért


A “Különbözőségek művészetéért ” a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet kezdeményezése, amelyen keresztül az értelmi másság esélyegyenlőségét a művészetek dimenziójában kívánja ösztönözni. A három ország közötti mobilitás a projekt egyik legfőbb alappillére. A Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet nem kisebb szervezetekkel, mint az Art en Marge- zsal - Outsider Művészetek Kutatási és Terjesztési Centruma (Brüsszel), a Vzw Wit.h – tel – Community Art Alkotói Centrum (Nyugat- Flandria, Harelbeke) és a De Kaai - Het Gors - szal - Mentálisan „Mások” Művészeti Műhelye (Goes, Hollandia) dolgozik együtt. A kreatív workshopok megvalósítása mellett - ahol professzionális és „más” művészek együtt alkothatnak majd -, a projekt teret kíván nyújtani kiállításoknak, előadásoknak, szakmai találkozóknak, valamint reflekciónak művészeti és tudományos körökben.

Álomturné - 60´- 2005, angol feliratos magyar film


A film sem, nem dokumentum sem, nem játékfilm. Talán egy kicsit mindkettő. Az „Álomturné” az élet valós képeit mutatja be egy játékfilm technikájának felhasználásával. Habár a film szereplői értelmileg „mások”, mégis azt lehet mondani, hogy egyben rólunk „normális” emberekről is szól. A film központi témája a valóság és az álomvilág alkalomszerü kontradikcióján nyugszik.

Itt reflektorfénybe kerülnek azon emberek álmai, akik fantáziája sohasem tudott teljes mértékben kibontakozni ellentétben a napi problémákkal. A film által lehetőségünk nyílik ezen emberek igazi személyiségének megismerésére. Olyan személyiségek, akik - mint ahogy a filmből is kiderül -, egyáltalán nem a bánatban való fürdőzésnek szentelik mindennapjaikat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.