Valaki lódít

Forr az Új Színház: Menzel nem kér Dörner Györgyből

Tovább parázslik az Új Színház: A cseh, Oscar-díjas rendező nem kíván együtt dolgozni a társulat új fejének megtett Dörner Györggyel . A frissen kinevezett direktor pályázatában azt állította: Jiri Menzellel már beszélt a közös munkáról.

2011.10.12 09:09ma.hu(fotó: szinhaz.hu)

A szindróma legújabb tünete Dörner György színházigazgatói kinevezése

Dörner György rövid színházigazgatói karrierje során valamit máris elért: a baloldali és liberális ellenzék néhány napig most semmiképp nem tud adórendszerrel, Matolcsyval, szegénységgel, tehát – elnézést kérünk a kultúrától - az ország sorsát a színházlátogatóknál nagyobb mértékben befolyásoló dolgokkal foglalkozni, mert vérmérséklettől függően sír, röhög vagy sírva röhög Dörner színházigazgatói pályázatán. Az olyan priceless részletek ugyanis, miszerint „a Hátország (a színház tervezett új neve – a szerk.) a szociálliberális iga alatt nyögő magyarságot jelképezi” kétségkívül szórakoztatási célt szolgálnának – persze csak akkor, ha nem múlna Dörner pályázatán nagyon sok ember sorsa színésztől alkalmazottakon át a rendezőkig.

A témában szerzőnk is megírta véleményét - a Cikkért Kattintson!

Mély megdöbbenéssel vettem hírét, hogy az általam is tisztelt és elismert Márta István már nem áll a társulat élén.Igazi szellemi alkotótársként tudtunk együtt dolgozni, s terveztük is, hogy a következő évadok valamelyikében, amint prágai elfoglaltságom engedi folytatjuk közös munkánkat - írja a szinhaz.hu számára eljuttatott közleményében Menzel.

Nem értem, mert nem érthetem, hogy történhetett meg, hogy egy ilyen jeles színházi szakembert minden indoklás nélkül leváltanak. De legalább olyan mély megdöbbenést váltott ki belőlem az a hír is, hogy Dörner György, akivel sem igazgatói kinevezése előtt, sem jóval ezt megelőzően nem beszéltem, igazgatói pályázatában engem jelölt meg, mint egyik meghívott rendezőjét. Anélkül, hogy erre felkért volna, vagy egyáltalán megkeresett volna. Mivel más lehetőségem nem maradt, ezúton kell visszautasítanom esetleges felkérését, amelyet a történtek tükrében már a jövőben sem tudnék elfogadni - zárul a levél.

Mint ahogy arról a ma.hu már korábban is írt: Dörner György színművész lett az Új Színház igazgatója,. A társulat vezetésére Dörner György mellett Márta István eddigi igazgató is pályázott.

Sajtóértesülések szerint az illetékes szakmai bizottság a pályázók meghallgatása után 6:2 arányban az Új Színházat 13 éve vezető Márta Istvánt támogatta.

Dörner György
- aki korábban a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára is pályázott - mostani kinevezésével kapcsolatban úgy nyilatkozott: mivel megbízatása februártól szól, csak az év végén beszél terveiről, pályázatát sem hozza nyilvánosságra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.