Berlusconi embere sosem foglalkozott kutúrával

Velencei Biennálé - Botrány az új elnök kinevezése miatt

A Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökhöz közelálló Giulio Malgara marketingszakembert nevezte ki a Velencei Biennále jövendő elnökévé az olasz kulturális miniszter, ám döntése mind a tekintélyes művészeti intézmény igazgatótanácsán belül, mint az ellenzék részéről heves bírálatot váltott ki.

2011.10.07 20:14MTI

A nemzetközi rangú kulturális szervezetet irányító eddigi vezető, Paolo Baratta mandátuma decemberben jár le. Az őrségváltás fontosságát növeli, hogy a biennále vezető testületének illetékessége alá hat terület tartozik, a kétévente megrendezett képzőművészeti világmustra mellett többek között a híres velencei filmfesztivál is. Giancarlo Galan olasz kulturális miniszter, aki csütörtökön jelentette be döntését, korábban Veneto tartomány kormányzója is volt.
   
Giorgio Orsoni, Velence városának polgármestere, akit a baloldali, ellenzéki Demokrata Párt színeiben választottak meg posztjára, úgy fogalmazott, hogy a miniszter "hibát követett el döntésével, amelynél személyes indokokat tartott szem előtt". "Malgara sohasem foglalkozott a kultúrával, nem alkalmas a feladatra" - fűzte hozzá. A 73 éves, velencei születésű Malgara 23 éven át volt a hirdetőket tömörítő szervezet, az UPA vezetője, egyebek között ő alapította az Auditelt, amelynek ma is tiszteletbeli elnöke; ez a cég az audiovizuális programok nézettségét méri.
   
A nemzetközi tekintélynek örvendő velencei építészeti egyetem, az IUAV rektora, Amerigo Restucci, aki egyben a Velencei Biennále igazgatótanácsának is tagja, ugyancsak "nagy meglepetéssel" értesült a kinevezésről. "Tiltakozni kell e döntés ellen. Baratta utódjává egy kulturális személyiséget kellett volna kijelölni" - fejtette ki véleményét.
   
A távozó elnököt 2008-ben nevezték ki az intézmény vezetőjévé, de már másodízben: először 1998-tól 2000-ig irányította a nagyszabású művészeti seregszemlét. Mandátuma idején jelentősen bővítette a kiállítási területet. Vezetése alatt a művészeti biennále 2011-es kiadásának látogatottsága 13 százalékkal nőtt a két évvel korábbihoz képest.
   
A kulturális miniszter csütörtökön közleményben köszönte meg azt az értékes munkát, amelyet Paolo Baratta két mandátuma idején fejtett ki a tekintélyes olasz kulturális intézmény élén, és utódának a folyamatosság jegyében sikert kívánt a rá bízott kényes küldetés megvalósításában.
   
Az 1983-ban alapított Velencei Biennálénak hat tagozata van, ezek a következők: (képző)művészet, építészet, zene, film, tánc és színház. A képzőművészeti és az építészeti biennálékra kétévente, egymást váltogatva kerül sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.