A műsorvezető hetvenhárom éves volt

Elhunyt Antal Imre

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 73. évében kedden elhunyt Antal Imre televíziós személyiség, a Magyar Televízió Örökös Tagja, volt főmunkatársa. Egykori kollégái Antal Imrét jó partnerként, igaz barátként jellemezték, aki kitűnő kamarazenész volt, remekül és kifogyhatatlanul mesélt vicceket. Erzsébetváros saját halottjának tekinti.

2008.04.15 18:24MTI

Az Erkel Ferenc-díjas, érdemes művészt kórházi kezelése után két hónapja ápolták a gyógyíthatatlan daganatos betegek számára fenntartott hospice házban, ahol kedden hunyt el. Temetéséről később intézkednek. A közkedvelt művészt, műsorvezetőt a Magyar Televízió (MTV) és az RTL Klub saját halottjának tekinti. Kedd este mindkét televízió műsorral tiszteleg Antal Imre emléke előtt. 

Antal Imre 1935. július 31-én Hódmezővásárhelyen született, tanulmányait is ott végezte. Előbb zeneművészként vált ismertté, zenei pályafutása azonban a 70-es évek elején egy betegség következtében kettétört, így fel kellett adnia zongoraművészi ambícióit - idézte fel közleményében az MTV. A művelt, szellemes, udvariasan csevegő fiatalemberre Békés József író, a televízió szerkesztője figyelt fel, és elhívta műsorvezetőnek. 

1965-ben a Könnyű-e együtt élni veled? című, házaspárbajszerű műsorban állt először kamera elé, majd rábízták a Köszöntő, és a Halló fiúk! Halló lányok! című ifjúsági program vezetését. A Bors című sorozatban Dániel Ede "tanár urat" alakította; 2004 óta a Magyar Televízió Örökös Tagja volt. Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: miután a közszolgálati televízió levette Antal Imre műsorát a képernyőjéről, az RTL Klub karolta fel a televízióst. 

Két éven keresztül, ez év februárjáig a Szeszélyes című műsorban volt látható Antal Imre, egészen addig, amíg egészségi állapota ezt lehetővé tette. Vitray Tamás az MTI-nek azt mondta: élvezet volt Antal Imrével dolgozni. "Nála kellemesebben senkivel nem lehetett együttműködni, felkészült volt, rendkívül gyors felfogású és abszolút jó partner" - tette hozzá. Kudlik Júlia volt bemondó, műsorvezető közleményében úgy fogalmazott: Antal Imre nem csupán kolléga volt számára, hanem igaz barát is. "Ahogy ma egy ország, én is teljes szívemből gyászolom" - írta.

Pál Tamás karmester felidézte, Antal Imrét kitűnő kamarazenészként ismerte meg pályája kezdetén. Sajnos csak egyszer vezényelhette zenekari koncerten, egy ifjúsági együttessel vendégszerepeltek Zalaegerszegen. "Máig emlékezetes számomra az az érzékenység, finomság, tehetség, amellyel a nála is fiatalabb muzsikusokkal elfogadtatta az elképzelését, bevonta őket a közös munka örömébe" - mondta. 

Fenyő Gábor koncertszervező visszaemlékezett arra: a hetvenes évek elején, amikor még hangszeres muzsikusként dolgozott a Postás Szimfonikus Zenekarban, számtalanszor ment velünk szólistaként Antal Imre. "Kitűnően adott elő virtuóz és népszerű Gershwin-darabokat, de jól szólaltatott meg Mozart- és Liszt-versenyműveket is. Prózai előadóművészi kézségét már akkor is felvillantotta, ha a koncertek után összegyűltünk a szálloda halljában, vagy a vonaton, mert remekül és kifogyhatatlanul mesélt vicceket" - idézte fel. 

Németh Géza, a Bartók Vonósnégyes brácsaművésze kiemelte, egy időben jártak a Zeneakadémiára Antal Imrével, aki a legszűkebb baráti körükhöz tartozott. "Természetesen ő volt a társaság középpontja, ha a magánéletben találkoztunk. Játszottunk is együtt, és mondhatom, a legjobb zongoristák egyike volt a pályánk elején, mert nála minden frázisnak, zenei mondatnak mély értelme volt" - mutatott rá. 

Erzsébetváros önkormányzata kiemelte: Antal Imre egész életét a hetedik kerületben élte le. Itt lelt otthonra és minden nap érezhette, az egész ország mellett az itt élők szeretetét, megbecsülését. Erzsébetváros díszpolgárává választotta. A kerület számos lakója személyes ismerősét, barátját gyászolja Antal Imrét Erzsébetváros önkormányzata saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.