Írások az 50-esek évekből

Kalapács alatt: ezúttal James Dean leveleit árverezik el

James Dean három levele kerül kalapács alá a Christie's decemberi londoni árverésén: a fiatalon elhunyt filmcsillag menyasszonyának, Barbara Glennek küldte az üzeneteket az 1950-es években.

2011.09.16 12:04MTI

A levelek - amelyekben Dean a Broadwayn szerzett élményeiről ír vagy épp magányát ecseteli - Glenn családi emlékei közül kerültek elő. A színész és a nő két évet töltött együtt. Egy 1954. január 10-i, philadelphiai keltezésű üzenetben a fiatal színész például a The Immoralist című Broadway-adaptációról írt, amely szerinte csapnivaló, ennek ellenére úgy gondolta, hogy mégis óriási siker lehet. Jóslata beigazolódott, a darab kedvező kritikákat kapott, ennek is köszönhetően új ajtók nyíltak meg Dean előtt, aki pár héttel később már Los Angelesben találta magát.

A második levél 1954 májusából származik, a színész ekkor már az Édentől keletre című filmet forgatta. Mégsem erről írt, hanem barátnőjét korholta, mert a színésznői álmokat dédelgető Glenn elfogadott egy felkérést fürdőruhás fotózásra.

"Olcsón eladod magad" - fogalmazott.

A kalapács alá kerülő harmadik levélben a színész azzal viccelődött, hogy kapcsolatuk talán a végéhez ért. "Szívem, azért nem írtam, mert szerelmes lettem..." - olvasható. Aztán kiderül, hogy Dean csak Cisco, a kölyök nevű lovára gondolt. A színész ebben az üzenetben hálálkodik mennyasszonyának, mert neki köszönheti a "legszebb, legédesebb leveleket a világon". James Dean és Barbara Glenn egy közös barát, Martin Landau színész révén ismerkedett meg New Yorkban - idézte fel a Christie's, amely 16 ezer fontra becsüli a dokumentumok értékét. A leveleket a nő fia, Keith Gordon bocsátja árverésre.

A férfi reméli, hogy a vevő ugyanúgy örömét leli majd bennük, mint annak idején anyja.

"Fiatal színészek voltak, együtt kezdtek és küzdöttek. Soha nem beszélt részletesen kapcsolatukról, de tudom, hogy Jimmy volt az első komoly felnőtt kapcsolata" - fogalmazott Gordon. Barbara Glenn végül szakított Deannel, később hozzáment Mark Gordon rendezőhöz. A színésszel ennek ellenére jó barátságban maradt, Dean "áldását adta" a házasságra.

Az 1931-ben született James Dean rendkívül fiatalon, 24 évesen halt meg autóbalesetben. Rövid, de annál sikeresebb pályát futott be Hollywoodban, mind a mai napig az aranykor ikonjaként tartják számon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.