A zsidó művész alkotása Németországban van

Liebermann-képet kaptak vissza az örökösök Izraeltől

Visszaszolgáltatta gyűjteményének egyik darabját az izraeli nemzeti múzeum Max Liebermann németországi zsidó festő leszármazottainak.

2011.09.09 12:10MTI

Az intézmény tájékoztatása szerint Liebermann Tóbiás visszatérése című alkotása már Berlinben van, miután eldőlt, hogy a mű jogos tulajdonosai Liebermann örökösei.

Max Liebermann 88 évesen, 1935-ben halt meg, ő volt a berlini avantgárd körök vezetője, az 1920-as években és az 1930-as évek elején a Porosz Művészeti Akadémia elnöke volt. Néhány művének értékét egymillió dollárnál is többre taksálják.

Tóbiás visszatérése című festményét az 1930-as években adta kölcsön a berlini Zsidó Múzeumnak, de az alkotás - sok más művel együtt - eltűnt a II. világháborúban, amikor a nácik számtalan műkincset loptak el európai múzeumokból.

A világégés után a műtárgyak visszaszolgáltatásával foglalkozó szervezet világszerte zsidó intézmények között osztotta szét azokat az alkotásokat, amelyek örököseit nem lelték fel. Így került az 1950-es években a jeruzsálemi Bezalel Nemzeti Múzeumba - a mai Izrael Múzeum elődjébe - Liebermann képe.

A Tóbiás visszatérése történetét tavaly kezdték alaposabban vizsgálni, miután a jeruzsálemi intézmény beleegyezett, hogy 12 képet Németországba küld kiállításra. A kutatás felfedte, hogy a kép annak idején eredetileg kölcsönbe került a berlini múzeumba, ezért vissza kell juttatni Liebermann örököseinek.

Az alkotás korábbi tervek szerint három hónapig maradt volna a német fővárosban, de az izraeli múzeum szerint most már nem tér vissza a Közel-Keletre.

Ez Max Liebermann harmadik festménye, amelyet visszaszolgáltatnak, a Tóbiás visszatérése értékét 150-200 ezer dollárra becsülik.

Szakemberek becslése szerint világszerte 250-600 ezer a nácik által elrabolt műtárgy van, amelyet soha nem követeltek vissza, így múzeumok, kormányok és magángyűjtők birtokában találhatók. Az Izrael Múzeum eddig mintegy 30 alkotást szolgáltatott vissza jogos tulajdonosaiknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.