Kukorelly és Háy a Műcsarnokba megy

Egy lány kéne nékem - sírba visz a Bizottság

A programsorozat második estjén, szeptember 9-én, pénteken 19 órakor Kukorelly Endre és Háy János olvassa fel az erre az alkalomra írt, a Bizottság Egy lány kéne nékem című számához kapcsolódó szövegét, és a Sajnosbatár saját feldolgozásában előadja a számot.

2011.09.08 15:53ma.hu

Ezt követően Mesés Péter beszélget az írókkal a korszakról és a Bizottságról - az estet a zenekar rövid koncertje zárja. A programok a kiállításra szóló belépőjegyek megvásárlásával látogathatók, de kedvezményes árú bérlet is váltható a sorozatra. (A kiállításról, a programokról, valamint a jegyárakról bővebb információ ITT található.)

Az úgy megy a Balatonon – mesélte -, hogy lemegy az ember, végigsétál a parton a gitárjával, és már sorakoznak is mögötte a csajok. Mennek, amerre megy. Már a gitártokra összegyűlnek! Amikor meg végre leül egy padnál és kicipzározza a tokot, (…) akkor elkezd leesni a csajok álla, már akkor, és mindegy, hogy lengyelek-e vagy endékások. A haverom haverja pedig belevág olyankor a húrokba, és eljátssza az Áj ken get nót. És utána úgy válogathat, hogy csak a legjobb csajokat viszi magával, a többit meg hagyja azoknak, akiknek nincsen gitárjuk. – írja Háy János, aki 1981-ben Originál Láger néven maga is zenekart alapított, amely néhány demo-felvételt követően, rövid időn belül feloszlott.

Bár a gitáron kívül – és erre például Kukorelly Endre Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív című Don Juan-regénye a bizonyság – úgy tűnik, léteznek más hatásos fegyverek is, ha feltör a költőben az „egy lány kéne”, a zene kétségbevonhatatlanul a leghatásosabb: „Ha nem az az őszinte kőkemény ment, akkor jött az az instrumentális blabla, olyan bugyogáshangokkal, hogy még csókolózni sem lehetett tőle, mert mindig öklődni kellett. És már tökre gyanakodott az ember a szerelmére, hogy most tényleg rendben van-e az emésztése, és rendesen mossa-e a fogát” (Háy).

A Sajnosbatár 1994-ben Szentendrén alakult. Napjaink egyik legenergikusabb koncertzenekara, zenéjük a legegyszerűbb megközelítés szerint valahova a Quimby és a Kispál és a Borz közé helyezhető. Szövegeik - a tagok saját bevallása szerint - "helyenként filozofikusan trágárak, halálosan viccesek és viccesen halálosak", témájuk a mikro- és makrokozmosz, "az élet, a világmindenség, meg minden".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.