"Az eltűnő világ utolsó pillanataiból"

Korniss Péter kiállítása a Mű-Terem Galériában

Korniss Péter Kossuth-díjas fotómész 1967 és 2004 között készült Erdélyi képeiből nyílik tárlat a Mű-Terem Galériában.

2008.04.09 18:30ma.hu

A két évszám – ezúttal 1967 és 2004 –, az első és utolsó képek születésének dátuma. A fotók erdélyi falvakból, melyekben Korniss Péter évtizedekkel ezelőtt szinte érintetlenül találta a hagyományos paraszti világot, egyúttal szemtanúja lett annak a folyamatnak, amely mélységesen megváltoztatta e vidékek életét. E négy évtized művészi fotóiból nyílik kiállítás 2008. április 10-én 17 órakor a Debreceni Művelődési Központ Mű-Terem Galériájában Erdélyi Képek 1967-2004 címmel.

A megnyitó után 18 órától az érdeklődőknek beszélgetést szervezett a galéria a képek készítőjével, Korniss Péterrel. „Minden akkor kezdődött, amikor visszatévedtem a múltba. 1967 őszén a széki táncházban egy eltűnő világ utolsó pillanatai tárultak elém. Tudtam, hogy amit ma látok, az a tegnap” …„Azokat a magyar és román falvakat jártam be, ahol a nyolcvanas évek végéig – Európában kivételesen hosszú ideig – sok minden megőrződött a régi paraszti kultúrából: az életforma mellett a szokások, a viselet, a zene, a tánc.

S a hagyományokkal együtt a közösség összetartó ereje. Itt a fényképezőgép számára is látható és rögzíthető volt az, amit fontosnak tartottam” – jegyezte a szerző a képekhez. A tárlatot Márkus Béla irodalomtörténész nyitja meg. Közreműködik: Bárdos Ildikó népdalénekes és Molnár Miklós népzenész Az Erdélyi Képek 1967-2004 április 30-ig ingyen látogatható, hétköznap10-18 óráig, szombaton 9-13 óráig, vasárnap, hétfő szünnap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.