"Van új a föld alatt..."

Válogatás a 2007. év legszebb ásatási leleteiből

A BTM Aquincumi Múzeuma immár 12. alkalommal rendezi meg hagyományos kiállítását 2008. április 15. és november 30. között.

2008.04.08 15:55ma.hu

A múzeum főépületében megrendezésre kerülő kiállításon minden eddiginél nagyobb alapterületen láthatóak majd a 2007. évben előkerült régészeti leletek. A múzeum munkatársai közel 70 ásatást végeztek Budapesten, a Római parttól egészen az egykori budai Skála területéig, az előkerült 200.000 db leletből készülő válogatás felöleli az őskor, a római foglalás időszakának és a népvándorláskor összesen több mint tízezer évét.

A tárlat idén az emberábrázolásokat helyezi középpontjába, így többek között látható lesz őskori idol, arcábrázolás kerámián és római kori arcos edények. A kiállítás kiemelkedő és ritka lelete egy életnagyságú, díszpáncélos római katonát ábrázoló szobor, amely az aquincumi katonaváros nyugati temetőjéből került elő.

A fentiek mellett ős- és római kori kerámia-, és üvegedényeket, fémtárgyakat, ékszereket, és díszes sírkőtöredékeket is bemutatunk. A kiállítást interaktív sarok (gyerekeknek) és egy ásatási életképet bemutató enterieur egészíti majd ki. A 2007. év régészeti feltárásai ismét bizonyították, hogy “van új a föld alatt”: fővárosunk régészeti öröksége páratlanul gazdag, mindig tartogat meglepetéseket nemcsak a szakma, de a nagyközönség számára is.

Időszaki kiállítás,
Aquincumi Múzeum,
főépület
2008.04.16-10.31.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.