1979-ben halt meg Josef Mengele

245 ezer dollárt értek az őrült náci naplói

Josef Mengele náci háborús bűnös naplói 245 ezer dollárért (46 millió forint) keltek el egy csütörtöki amerikai árverésen.

2011.07.22 07:36MTI

A 3400 oldalt kitevő 31 kiadatlan jegyzetfüzet értékét 300 és 400 ezer dollár közötti összegre becsülték, így jóval áron alul keltek a Connecticut állambeli Stamfordban működő Alexander Autographs aukciósház árverésén.

Az 1960 és 1975 között keletkezett iratok életrajzi elbeszéléseket, verseket, filozófiai elmélkedéseket tartalmaznak.

A vásárló személyét nem hozták nyilvánosságra. A Halál angyalaként is ismert, hírhedt SS-tiszt 1911. március 16-án született Németországban.

Az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa volt, részt vett azoknak a deportáltaknak a kiválasztásában, akiket azonnal a gázkamrákba küldtek. Számos foglyon végzett embertelen, kegyetlen orvosi kísérleteket. Mengelét, akinek sikerült a háború után elmenekülnie Európából, soha nem fogták el.

Különböző álneveken Dél-Amerikában, Paraguayban és Brazíliában élt 1979-ben, 67 éves korában bekövetkezett haláláig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.