Jogaik védelmére szólított fel a szervezet

Az ENSZ a melegekkel van

A szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetést elítélő határozatot fogadott el pénteken az ENSZ legfontosabb emberjogi szervezete.

2011.06.17 15:25MTI

A 47 tagú Emberi Jogi Tanács 23-19 arányban, három tartózkodás mellett, szavazta meg azt a Dél-Afrika által előterjesztett határozatot, amelynek alapján létrehoznak egy, a melegek és a leszbikusok diszkriminációját világszerte megvizsgáló nemzetközi munkacsoportot.

Dél-Afrika képviselője elmondta, a határozatnak nem az a célja, hogy "rákényszerítsenek az egyes országokra bizonyos értékeket, hanem a párbeszédet szeretnék megkezdeni". Ez az első olyan ENSZ-határozat, amely kimondottan a szexuális orientáció miatti diszkriminációt és más emberi jogi visszaéléseket ítéli el.
   
A szavazást heves vita előzte meg a tanács tagországai között, mivel afrikai államok, Nigéria vezetésével, illetve az iszlám országok Pakisztánnal az élükön ádázul ellenezték a határozat elfogadását. A pakisztáni képviselő például kifejtette, "komolyan aggasztja, hogy az ENSZ megkíséreli olyan fogalmak bevezetését, amelyeknek semmilyen alapjuk nincs sem a nemzetközi jogban, sem az emberi jogok között".
   
Nigéria delegáltja a vita során kikelt Dél-Afrika ellen, mert szerinte az "szakított az afrikai csoport hagyományaival", s ez különöse fájdalmas, tekintve, hogy az ország "Afrika pillére". Hozzátette, bizonyos abban, hogy "a dél-afrikaiak 90 százaléka ellenezné a határozatot".
   
Ezzel szemben az Egyesült Államok küldötte úgy vélte, a határozat megszavazása "bevonul az igazságosságért és az egyenlőségért vívott harc történetébe", és felszólította a szervezetet arra, hogy készítsenek egy tanulmányt a diszkrimináló törvényekről és az embereket a szexuális orientációjuk miatt érő erőszakról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.