Messze még az egyenlőség

Egyre több a nő a török parlamentben

A június 12-ei választások után minden bizonnyal még több nő kerül a török parlamentbe, de a nemek közötti egyenlőség egyelőre a távoli jövő ködébe vész a patriarchális jegyekkel rendelkező társadalomban - vélik nőjogi szervezetek.

2011.06.10 11:40MTI

"A férfiak férfiakkal akarnak politizálni. A nők csak zavaró tényezők" a hímek territóriumának tartott területen - mondta Ezgi Kocak, a Ka-Der nevű feminista szervezet munkatársa. A női képviselők száma csaknem megkétszereződött a legutóbbi parlamenti választásokra (2007): jelenleg az 550 fős országgyűlésben 50 női politikus (9,1 százalék) végzi munkáját.

Ez az arány Kocak asszony becslései szerint akár 15 százalékra is nőhet az új parlament összeállásakor "az utóbbi évek feminista lobbijának köszönhetően".

Kocaknak azonban nem elég a 15 százalék: szívesebben venné, ha - néhány európai országhoz hasonlóan - Törökországban is egyenlő lenne a férfi és a női képviselők száma. A helyi közigazgatásban pedig a fentinél még sokkal rosszabb a helyzet: a nők aránya itt mindössze 4 százalék. És a változásra nem sok esély van úgy, hogy a választási kampányban senki sem karolta fel igazán a nők ügyét. A pártok jelöltlistáit nézve az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) áll a legjobban: 550 fős jegyzékén 99 nő szerepel, míg a sorozatban harmadik választási győzelmét váró Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) csak 78 női jelöltet indít. Emellett a 81 tartományból 27-ben egyetlen párt sem indított női képviselőjelöltet. Ugyanakkor Musztafa Kemál Atatürknek, a Török Köztársaság megalapítójának köszönhetően a nők még így is jobb helyzetben vannak Törökországban, mint bárhol máshol a muszlim világban.

Atatürk fontosnak tartotta a nők társadalmi szerepvállalását, és már 1934-ben - tíz évvel korábban, mint Franciaország - választójogot adott nekik. Bár elméletileg egyenlőség van a nemek között, vidéken gyakran teljesen patriarchális viszonyok uralkodnak.

Törökország délkeleti tartományaiban a nők még mindig a férfiaknak alárendelt helyzetben vannak, s a család jó hírén esett foltot nem ritkán becsületgyilkossággal küszöbölik ki. A falvakban még mindig úgy gondolják, hogy egy nőnek a tűzhely mellett a helye, s legfontosabb feladata a családról való gondoskodás.

"A törvényeket ugyan módosították, de az emberek gondolkodásmódjának is változnia kell, és a jogszabályokat alkalmazni kellene a hétköznapi életben" - hangsúlyozta Sema Kendirci, egy nőjogi szervezet ügyvédje. "A fejlődés ellenére Törökországban ma is egy olyan rendszer van érvényben, amely a szakmai életben és a politikában is a férfiaknak kedvez" - tette hozzá az aktivista. 2010-es adatok szerint a munkába járó nők aránya még mindig csak 27 százalék körül mozog.

Egyébként az AKP vezetőjét, Recep Tayyip Erdogant többször vádolták azzal, hogy titokban a török társadalom iszlamizálásán dolgozik. Erdogan bírálói a kormányfő szemére vetik, hogy legkevesebb 3 gyerek vállalására bíztatja a párokat, ami a nő számára egyenes út a tűzhelyhez.

A muszlim vallás sokszor segíti a patriarchális viszonyok konzerválódását: a tizenöt milliós metropolisz, Isztambul leghíresebb mecsetében, a Sultanahmet (Kék) mecsetben is csak férfiak léphetnek a központi imatérbe, a nők helye külön, hátul található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.