Csak figyelemelterelés?

"Meggondolatlanok voltak Kövér szavai"

Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter szerint Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének egy hétfőn megjelent lapinterjúban megfogalmazott állításai meggondolatlanok, nem helyénvalóak voltak, de Szlovákia számára nem jelentenek veszélyt, figyelemelterelésről van szó.

2011.06.08 18:08MTI

"Okosnak és nagyon felelősnek kell lenni. Meg kell érteni, hogy az adott pillanatban miről van szó" - mondta Dzurinda a szerdai kormányülés szünetében újságíróknak Pozsonyban.
   
"Szlovákia számára (az állítások) a legkisebb veszélyt sem jelentik" - szögezte le Dzurinda. Szerinte Kövér megpróbálta elterelni a figyelmet Magyarország belső gazdasági-társadalmi, illetve külpolitikai problémáiról. A külügyminiszter hozzátette: ebben nem kíván segíteni Budapestnek.
   
Dzurinda megjegyezte: kérdéses, hogy nem segít-e Budapestnek a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt, amely kedden éles pozsonyi kormányreagálást, tiltakozó jegyzéket követelt.
   
"Ilyen dolgokat nem kellene csinálnunk. Érdekeinket védeni és érvényesíteni kell. Valakinek nem felel meg a nyugalom. Csak a gyenge alkatok hagyják magukat provokálni meggondolatlan lépések megtételére" - fejtette ki a politikus.
   
Dzurinda megfelelő reakciónak nevezte azt a nyilatkozatot, amelyet Richard Sulík, a szlovák parlament elnöke tett a nap folyamán újságírók előtt.
   
A házelnök azt mondta: a katonai beavatkozással való fenyegetőzés vagy egy ilyen beavatkozás emlegetése, nem tartozik a jó szomszédok szótárába és elfogadhatatlan.
   
"Ez a nyilatkozat otromba. Katonai beavatkozással való fenyegetőzés vagy egy ilyen beavatkozás emlegetése a szomszédsági kapcsolatokban olyasmi, ami semmi esetre sem tartozik a jó szomszédok szótárába" - fejtette ki Sulík Pozsonyban szlovák újságírók előtt.
   
"Elutasítjuk az ilyen, 19. századba való kijelentéseket" - szögezte le. Sulík úgy vélte: figyelemelterelésről van szó, mert Magyarország "nagymagyar" politikája következtében elszigetelődik.

Kövér László a Hospodárské Noviny című prágai és pozsonyi lapban hétfőn megjelent interjújában azt állította, hogy a magyar nemzet nem mondhat le egyetlen részéről sem, s a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben a magyar nemzethez tartoznak. Kijelentette, hogy a bős-nagymarosi vízmű egyoldalú felépítése által Pozsony megváltoztatta a magyar-szlovák határt, s ezt a helyzetet Magyarország a nemzetközi jog segítségével próbálta orvosolni, holott akár katonai erőt is alkalmazhatott volna.
   
A szlovák házelnök szerint Kövér interjúja hazug állításokat tartalmaz, amelyek kárt okoznak Szlovákiának és tiszteletlenek állampolgáraival szemben.
   
"Szlovákia nem a trianoni szerződés következtében jött létre. Csehszlovákia és Magyarország abban (szerződésben) leírt határát a szövetségesek legfelsőbb tanácsa 1919. június 12-én kelt határozatában rögzítette. Ha Kövér felül akarja vizsgálni az első és a második világháború eredményeit, a győztes hatalmakhoz fordulhat" - mondta Sulík. A bős-nagymarosi vízlépcső kapcsán emlegetett határváltoztatást Sulík "tiszta hazugságnak" minősítette. "A határt semmilyen módon nem változtatták meg és nem kérdőjelezték meg" - jelentette ki.
   
Dzurinda kérdésre válaszolva - tervez-e tiltakozó diplomáciai jegyzéket küldeni Budapestek - leszögezte: ilyen témákról a külügyminisztérium nem a médiában fog spekulálni.
   
"A döntésekről tájékoztatást adunk. Pillanatnyilag úgy látom, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa (parlamentje) elnökének reakciója megfelelő" - fogalmazott Dzurinda.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.