Incidensek nem történtek

Felvonultak a melegek Pozsonyban

Incidensek nélkül ért véget a melegek szombati pozsonyi felvonulása.

2011.06.04 19:24MTI

A szlovák fővárosban az idén második alkalommal megrendezett Szivárvány Pride meneten több mint másfél ezer ember vett részt, akik erős rendőri őrizet mellett vonultak fel a belvárosban.
   
Rendőrségi közlés szerint a mintegy négy órás menet során egy tucatnyi radikálist elővezettek, mert megpróbálták megzavarni a békés felvonulást. A melegek a felvonulás közben táncoltak, énekeltek és röplapokat osztogattak, hogy felvilágosítsák az embereket céljaikról.
   
A résztvevők között volt Monika Benová-Flasíková szlovák EP-képviselő, Milan Ptácnik pozsonyi főpolgármester, Aneta Langerová népszerű cseh popénekes, amerikai, brit, holland, norvég és más diplomaták. A felvonulók között magyarok, csehek, lengyelek és nyugati fiatalok is voltak. 
   
A pozsonyi Szivárvány Pride este a résztvevők zártkörű kulturális, zenés-táncos összejövetelével zárul.
   
A tavalyi pozsonyi Szivárvány Pride-ot szélsőségesek megzavarták, rátámadtak a rendőrökre, s utcai verekedésekre került sor, amelyek során többen megsérültek. 
   
A rendőrség az idén jól felkészült az akcióra, a felvonulást elejétől a végéig több száz rendőr, illetve kommandós biztosította.
   
A melegek felvonulását pénteken közös nyilatkozatban húsz, a szlovák fővárosban dolgozó nagykövet is támogatásáról biztosította.  A diplomaták szerint mindenkinek joga van arra, hogy szabadon élvezze azokat a szabadságjogokat, amelyeket az emberi jogok általános nyilatkozata tartalmaz.
   
A felvonulás mellett állt ki csütörtöki sajtónyilatkozatában Rudolf Chmel, a szlovák emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.