Tüntetők követelték ismét a miniszterelnök lemondá

A harag Kuvaitba ment

A kuvaiti miniszterelnök, Nasszer Mohamed asz-Szabah sejk távozását követelték ismét fiatal tüntetők pénteken este, a közügyek rossz kezelésével vádolva a kormányfőt - jelentette a helyszínről a francia hírügynökség tudósítója.

2011.06.04 11:49MTI

"A nép a miniszterelnök távozását akarja" - skandálta több mint háromezer tiltakozó, akik harmadik egymást követő héten tüntettek Kuvaitvárosban a közel negyvenfokos hőség ellenére.

A szónokok felszólították az államfőt, Szabah el-Ahmad asz-Szabah sejket, hogy váltsa le az uralkodó család fontos tagjának számító miniszterelnököt, és vessen véget a családban dúló küzdelmeknek.

"Veszélyes hatalmi harc zajlik az uralkodó család tagjai között. Nézeteltéréseik és küzdelmeik bizonyosan kedvezőtlen hatással lesznek az emirátusra" - jelentette ki Abderrahman al-Adzsári liberális képviselő a tömeghez intézett beszédében. Hozzátette, hogy Kuvaitnak fel kell készülnie az alkotmányos monarchia elfogadására.

A kuvaiti sajtó arra biztatta pénteken az olajban gazdag öböl menti ország emírjét, hogy vessen véget a miniszterelnök és az egyik helyettese, Ahmed al-Fahd al-Dzsabír asz-Szabah között dúló hatalmi harcnak.

A tüntetők azonban este nemcsak a két kormánytag eltávolítását követelték, hanem a kormány lemondását, a parlament feloszlatását és előre hozott választások kiírását is.

Kuvait az elmúlt öt évben politikai válságok során ment keresztül, részben az uralkodó családon belül zajló viták miatt. 2006 januárjában a kiéleződött hatalmi harc azt eredményezte, hogy a parlament példátlan módon megszavazta a hivatalban lévő emír (az államfő), Szaad el-Abdullah esz-Szalem asz-Szabah egészségi okból történő leváltását, s helyére a kormányfőt nevezte ki az ország új emírjévé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.