Gyakran lövik a várost a palesztinok

Izrael Vaskupola-üteget telepített Szderót közelében

Izrael Vaskupola (Iron Dome) rakétaelhárító üteget telepített a héten a Gázai övezettől négy kilométerre fekvő Szderót város közelében, amely a palesztin területről kilőtt rakéták gyakori célpontja.

2011.06.02 10:56MTI

Egy névtelenséget kérő izraeli katonai illetékes csütörtökön elmondta, hogy a hazai gyártású rakétaelhárító rendszer már felállított két elemének „rotációjáról” van szó, amíg az 50 millió dollár értékű berendezésből több nem áll rendelkezésükre.

Márciusban a Negev-sivatagban lévő Beér-Seva, áprilisban pedig a Tel-Avivtól délre fekvő Askelón város közelében telepítettek egy-egy Vaskupola-üteget. Izrael összesen 10-15 egységet szeretne felállítani gázai és libanoni határa védelmére.
   
A rendszer feladata az övezetből indított, 4 és 70 kilométer közötti hatótávolságú rakéták elfogása. Független szakértők szerint a rendszer nem nyújthat teljes védelmet a rakéták és aknalövedékek százaival szemben, amelyeket a palesztinok a Gázai övezetből indítanak Izrael déli területei ellen.
   
A Vaskupola rendszer, amelynek telepítését márciusban kezdték meg, kivívta Tom Donilon amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó tetszését, miután egyetlen nap alatt két izraeli városra kilőtt kilenc Katyusa rakétából nyolcat megsemmisített.
   
Uzi Rubin rakétatervező, a védelmi minisztérium tanácsadója elmondta, hogy a Vaskupola sikerrel vizsgázott a 4 és 40 kilométer közötti hatótávolságú rakéták ellen, most a legrövidebb és a leghosszabb hatótávolságot kívánják tesztelni. Azzal kapcsolatban, hogy a Hamász iszlamista szervezet uralta Gázai övezet határa mentén csökkent az erőszak, Rubin megjegyezte: „Reméljük, nem lesz szükség a Vaskupolára. Izrael azonban nem szokott nem működő rendszereket telepíteni háborús övezetbe.”
   
Az Egyesült Államok a múlt héten közölte, hogy 203,8 millió dollárt tervez felszabadítani a 2011-es pénzügyi évben - az Izraelnek évente juttatott több mint 3 milliárd dolláron felül - arra, hogy az izraeli hadsereg négy új Vaskupola-üteget vásárolhasson.
   
A Vaskupola beér-sevai és askelóni telepítése után Szderót lakosai azzal vádolták a kormányt, hogy elhanyagolja védelmüket a Gázai övezettől messzebb fekvő két ipari város javára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.