Feloldják a szükségállapotot

A bahreini uralkodó nemzeti párbeszédet szorgalmaz a reformokról

Nemzeti párbeszédet szorgalmazott a reformokról Hamad bin Isza Ál Kalifa bahreini király kedden, egy nappal azelőtt, hogy szerdán a tervek szerint feloldják a rendszerellenes tüntetések leverése érdekében bevezetett szükségállapotot.

2011.05.31 19:40MTI

Az uralkodó helyi újságírókkal találkozva kijelentette: felszólítja a végrehajtó és a törvényhozó hatalmi ágat, hogy kezdjenek nemzeti párbeszédet arról, milyen lenne a legjobb "státus" a bahreini királyság számára.

A király hangsúlyozta, hogy a párbeszéd "átfogó, komoly és előfeltételek nélküli lesz", és mindenkit felszólított, hogy vegyen benne részt, tegyen javaslatot a reformokra, és vegyen részt a szeptemberben esedékes részleges törvényhozási választásokon.
   
Bahrein márciusban szükségállapotot vezetett be, valamint a Perzsa-öböl mentén fekvő arab monarchiáktól kért katonai segítséget, hogy leverje az elnökbuktató tunéziai és egyiptomi tüntetések mintájára kirobbant demokráciakövetelő megmozdulásokat.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek csapatokkal sietett a szorult helyzetben lévő Kalifa dinasztia segítségére, ezen egységek máig Bahreinben állomásoznak.
   
A síita többségű Bahrein szunnita uralkodócsaládja a síita többségű Iránt tette felelőssé a zavargásokért.
   
A bahreini hatóságok az utcákat február közepétől március közepéig uraló tüntetők leverése során több ezer embert vettek őrizetbe - többségében síitákat -, 24 ember pedig életét vesztette. További négy az őrizetbe vétel után halt meg.
    
Barack Obama amerikai elnök májusban bírálta a tüntetők leverését, s szorgalmazta, hogy a bahreini kormány kezdjen párbeszédet a békés ellenzéki vezetőkkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.