Július elsejétől a Cseh Köztársaság a soros elnök

Miniszterelnöki csúcstalálkozót tart a visegrádi csoport Pozsonyban

A szlovák kormányfői hivatal bejelentette: miniszterelnöki csúcstalálkozót tart a visegrádi csoport június 16-án Pozsonyban.

2011.05.31 19:30MTI

A csúcstalálkozón Iveta Radicová szlovák miniszterelnök meghívására részt vesz Petr Necas cseh, Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök.
   
"A tanácskozás az egyéves szlovák elnökség csúcspontját fogja jelenteni" - állítja a szlovák kormányhivatal. A találkozón értékelik a szlovák elnökség programjának teljesítését, és megvitatják a visegrádi együttműködés időszerű kérdéseit. Külön napirendi pont lesz a visegrádi országok együttműködése az Európai Unióban.
   
Szlovákia tavaly nyáron Magyarországtól vette át a V4-ek elnöki tisztségét. Július elsejétől a soros elnök a Cseh Köztársaság lesz.
   
A négy visegrádi ország miniszterelnökei legutóbb február 15-én Pozsonyban tanácskoztak. A csoport megalakulásának 20. évfordulója alkalmával megrendezett kibővített csúcstalálkozón részt vett Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár, valamint Mikola Azarov ukrán kormányfő is.
   
A visegrádi csoportot 1991. február 15-én a magyarországi Visegrádon alakította meg Antall József magyar miniszterelnök, valamint Václav Havel csehszlovák és Lech Walesa lengyel államfő. Csehszlovákia kettéválásával a visegrádi hármasból négyes lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.