Szeptember 11-re tervezte a robbantást

Tizenkét év börtönt kapott a koppenhágai levélbomba-készítő

Tizenkét év szabadságvesztésre ítélte egy koppenhágai bíróság kedden azt a csecsen származású férfit, aki tavaly szeptemberben levélbombát robbantott fel a dán főváros egyik szállodájában.

2011.05.31 16:03MTI

A koppenhágai városi bíróság elmondta, hogy a belga állampolgársággal rendelkező Lorsz Dukajevet a büntetés letöltése után kiutasítják Dániából.
   
A robbanószerkezet 2010. szeptember 10-én egy hotel fürdőszobájában lépett működésbe, de a detonáció következtében egyedül a 25 éves csecsen férfi sérült meg.
   
A nyomozók szerint a robbanóeszköz még idő előtt, összeszerelés közben lépett működésbe, és eredeti célpontja a Mohamed-karikatúrákkal nagy port kavart Jyllands-Posten című dán újság szerkesztősége lett volna. A férfi szeptember 11-re tervezte az akció végrehajtását.
   
Dukajevet terrorizmus kísérlete és illegális fegyverbirtoklás miatt találták bűnösnek. A csecsen férfi az ítélet kihirdetése előtt ártatlannak vallotta magát.
   
"Engem olyan dologért fognak elítélni, amit nem követtem el" - mondta a vádlott franciául.
   
A bírósági tárgyaláson Dukajev azt állította, hogy önvédelmi célból volt nála robbanószer és fegyver. A csecsen férfi védőügyvédje, Niels Anker Rasmussen a bíróság döntését "kemény ítéletnek" nevezte, és azt mondta, védencével még átbeszélik, fellebbeznek-e ellene.
   
Rikke Lundby Jensen ügyész azért tartotta szükségesnek legalább 12 évi szabadságvesztés kiszabását, mert mint mondta, Dukajev "nagyon közel" volt ahhoz, hogy végrehajtson egy merényletet.
   
Február 4-én Dániában 9 év börtönre ítélték azt a szomáliai bevándorlót, aki betört a szóban forgó dán újság által 2005-ben publikált Mohamed-karikatúrák egyik készítőjének otthonába, és meg akarta támadni őt, de végül a rendőrség megakadályozta ebben. A dán hatóságok az utóbbi időben számos olyan terrorcselekmény végrehajtását meghiúsították, amelyet a prófétáról készült és az iszlám országok haragját kiváltó sértő rajzok megbosszulására terveztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.