Az áram drágulásától tartanak a térségben

Csehország folytatja atomprogramját

A cseh ipari-és kereskedelmi minisztérium szóvivője kifejtette: a németországi atomerőművek bezárása miatt félő, hogy drágulni fog a villamos energia, és nemcsak Németországban, hanem az egész közép-európai térségben.

2011.05.31 14:08MTI

Pavel Vlcek szerint az áram drágulása veszélyezteti a versenyképességet a nemzetközi színtéren, ezért Csehország a maga részéről továbbra is az atomenergiára tesz. Konkrétan ez azt jelenti, hogy folytatják a temelíni atomerőmű bővítését további két reaktorral.
   
A Mol-ban is érdekelt cseh villamos művek, a CEZ szóvivője Eva Novaková arra utalt, hogy Csehország a jövőben áramot exportálhat Németországba, ha szezonálisan többlete keletkezik. A társaság egy szénerőmű építését tervezi a Szász-Anhalt tartományban lévő Profenben az ottani barnaszénkészletekre telepítve.
   
A temelíni atomerőműben jelenleg két 1000 megawattos blokk üzemel, a két új blokk üzembe helyezése legkorábban 2020-ban várható. Az ipari és kereskedelmi tárca azzal számol, hogy egy esetleges harmadik atomerőmű építésére - Dkovany és Temelín mellett - Csehországban legkorábban 2040 után kerülhet sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.