Csata a székház előtt

Újvidék forrong: jó hír és megkönnyebbülés Mladic elfogása

Mintegy ötszáz ember vett részt csütörtökön Újvidéken egy ultranacionalista tüntetésen, amelyet Ratko Mladic elfogása miatt rendeztek. A tüntetők be akartak hatolni a Boris Tadic szerb elnök vezette Demokrata Párt helyi székházába, de ezt megakadályozták a rendőrök - jelentette a Beta hírügynökség.

2011.05.27 11:47MTI

A boszniai szerb hadsereg háborús bűncselekményekkel vádolt egykori parancsnokát reggel fogták el a Belgrádtól 80 kilométerre északkeletre fekvő Lázárföld (Lazarevo) faluban. Emiatt Belgrádban és más szerbiai városokban "jelentősen" megszigorítják a biztonsági intézkedéseket, többek között a külföldi nagykövetségek, konzulátusok védelmét. Mladic sok szerb nacionalista szemében a boszniai háború hőse.

Az újvidéki tüntetők a rendőrökkel való összecsapás után szétszéledtek, majd közülük mintegy százan újra összeverődtek a város központjában. Mintegy száz fiatal Belgrád központjában is összegyűlt az este, de ott nem történt incidens, és a csoport gyorsan feloszlott. Ennek ellenére a főváros központjában éjszaka még jelentős számú rohamrendőr állt készenlétben.


2002 januárjában az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalótermében készített kép Slobodan MILOSEVIC volt jugoszláv elnökről, ugyanazona helyszínen 2008 júliusában készített kép Radovan KARADZIC egykori boszniai szerb elnökről és egy 1992-es felvétel Ratko MLADIC tábornokról, a boszniai szerb hadsereg főparancsnokáról (b-j).

A szerb hatóságok 2011. május 26-án egy vajdasági faluban elfogták Mladicot, és ezzel az 1992-1995-ös boszniai háború mindhárom fő felelőse az igazságszolgáltatás kezére került. Az 1996 óta bujkáló Mladicot a második világháború óta elkövetett legsúlyosabb európai tömegmészárlással, nyolcezer boszniai, srebrenicai muzulmán módszeres meggyilkolásának elrendelésével, valamint egyéb háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolja a hágai Nemzetközi Törvényszék.

Jó hír és megkönnyebbülés a tábornok elfogása

Jó hír és megkönnyebbülés Szerbia számára Ratko Mladic boszniai szerb hadseregparancsnok elfogása - emeli ki pénteki kommentárjaiban a belgrádi sajtó.

A liberális Danas szerkesztőségi kommentárjában azt írja, hogy Mladic elfogása jó hír, mert azt az üzenetet hordozza magában, hogy azok, akik gaztetteket hajtottak végre, nem nyugodhatnak mindaddig, amíg nem feleltek tetteikért. Szerbia "hatalmas követ dobott le a válláról, de nem szabadult meg minden tehertől".

Nem kizárt, hogy - mint a lap írja - a "háborús, milosevici" Szerbia időről időre Mladiccsal együtt a vádlottak padjára kerül. Viszont az új Szerbia, amelyet Boris Tadic irányít, megmutatta, hogy képes szembenézni múltjával és irányítani saját sorsát - írja a Danas. A Politika című napilap kommentárját az a gondolat szövi át, hogy a hágai vádlott elfogása megkönnyebbülést jelent Szerbia számára, mert teljesítette erkölcsi kötelességét, megmutatta, hogy tiszteli saját törvényeit és nemzetközi kötelezettségeit, és hogy a nyugati vádak jórészt mellőzték a jóhiszeműséget.

Az ország jobban kinyitotta maga előtt az európai kapukat - írja a Politika, s aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatosan, hogy az utolsó hágai szökevény, Goran Hadzic nehogy ismét rácsapja őket.

Az újság szerint Mladic elfogásával ismételten megerősítette, hogy joga van felvetni a szerbek terhére elkövetett bűntényeket, a szarajevói Dobrovoljacka utcán történt mészárlást, a horvátországi Vihar hadművelet és az állítólag szervkereskedelem helyszínéül szolgáló albániai "sárga ház" ügyét.

Így festett Mladic elfogásakor (MTI)


A Blic Végre jó hír című kommentárját azzal kezdi, hogy "a Krajinából való megszállott ezredes, álhazafi és srebrenicai mészáros végre börtönben van", és Szerbia polgárai nem túszai többé az álnéven bujkáló Mladicnak és Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnöknek, csuhás követőinek és idegengyűlölő pártok híveinek.

"A legfontosabb az, hogy az áldozatok családjai számára részben megtörtént az igazságtétel" - írja a lap.

Rámutat arra, hogy egymilliárd eurónál is többe került Szerbia polgárainak a tíz évig tartó "fiktív" kutatás Mladic után - ennyit veszített az ország az európai integrációban való késlekedésért. A szerbiai lapok tényszerűen és címlapjukon számolnak be a hágai vádlott letartóztatásáról, és mindenfajta exkluzív információkkal tarkítják a hatóságok hivatalos tájékoztatóit. A Danas idézi Mladic ügyvédjét, Milos Saljicot, aki szerint védence összefüggéstelenül beszélt a bírósági kihallgatáson. Amikor elfogták, volt nála fegyver, de nem akarta használni. A lap hangulatképet ad a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti Lázárfalvából (Lazarevo), ahol elfogták Mladicot. A helyi lakosok hamarosan kezdeményezni akarják, hogy Lazarevó nevét Mladicevóra változtassák, és annak a háznak a falán, ahol a tábornok élt, emléktáblát helyeznének el, "Itt élt Ratko Mladic nemzeti hős" felirattal. A lap szerint a helybéliek sejthettek valamit, mert az egykori hadseregparancsnok még a háború idején Lazarevóban töltötte éves szabadságát. A településen él a tábornok több rokona, s a falusiak azt mondják, hogy korábban már többször tartottak rendőrségi razziákat Lazarevóban. Gyanították, hogy Mladic a faluban van, de akkor sem adták volna fel, ha szabadon sétált volna az utcán - mondják a helybéliek. Mladicot unokatestvérénél, Brane Mladicnál fogták el.

A tábornok állítólag Brane házának az udvarán található nyári konyhában lakott - írja a Danas. A Novosti pedig úgy tudja, hogy hónapok óta nem tette ki a lábát az épületből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.