Harcba visz az Amerika ellenes siíta pap?

Asz-Szadr hívei tüntetnek Bagdadban

Muktada asz-Szadr a jól ismert Amerika ellenes siíta pap milicistái és követői nagyszabású felvonulást rendeztek csütörtökön Bagdadban.

2011.05.26 15:36Konrád - ma.hu

Az erődemonstráció oka, hogy az iraki vezetők azt tervezik, esetleg kitolják az amerikai csapatok kivonulásának december 31.-én esedékes határidejét. Több tízezer iraki zászlót lengető ember kiabálta, hogy “No, no, America!” miközben a Mahdi Hadsereg - asz-Szadr milíciája – fegyvertelen, de elszánt katonái széles oszlopokban vonultak végig Bagdad legszegényebb negyedeiben.

“Bármikor kész vagyok harcolni az Amerikaiak ellen, ha Szaíd azt parancsolja,” mondta Mohhamed Moyad egy 18 éves fiú, aki több napja nem ment iskolába, hogy gyakorolhasson társaival a nagy menetelésre.

Amerikai, izraeli, és brit zászlókat festettek a járdára, amit a felvonulók megtaposhatnak, helikopterek kisérték a tömeget, míg az utcákon katonák várakoztak, hogy ha kell, megőrizzék a felvonulás békés jellegét. A szervezők szerint 700 000 az amerikai hadsereg szerint olyan 70 000 főt tesz ki a tömeg.

A felvonulás üzenet Máliki miniszterelnöknek, hogy az újraválasztásában jelentős szerepet játszó siíták ellenzik a további amerikai jelenlétet az országban.

A megegyezések szerint az USA 46 000 katonájának legkésőbb ezév december 31.-éig el kell hagynia Irakot. De az ország stabilitása miatt aggódó helyi és amerikai vezetők felvetették az ötletet, hogy ezt a közeli határidő esetleg kicsit kitolják az ország biztonsága érdekében.


Maga asz-Szadr délutánig nem jelent meg hívei között, de jobb keze Szalah al-Obeidi több nyilatkozatot is tett. Közölte egyrészt, hogy a tüntetés bizonyítja mennyire fegyelmezettek az iraki emberek és képesek megvédeni hazájukat. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a demonstráció békésnek lett meghirdetve, készek harcolni az amerikai csaptok ellen, ha azok maradnak. “Kötelességünknek érezzük majd, hogy harcoljunk, és mindent megtegyünk, hogy felszabadítsuk országunkat.”

Hogy nem a levegőbe beszél, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a Bagdadban és dél-Irakban az elmúlt időszakban fokozódó rakéta és aknavető támadások valamint útszéli bombák robbanásai. Ezen akciókért az USA Iránt teszi felelősség mondván, azért támogatják az iraki siítákat, hogy maguknak követeljék a dicsőséget, ha az amerikaiak végleg elhagyják az országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.