A terület hovatartozása vitatott

Örményország számít az orosz hadseregre egy hegyi-karabahi háborúban

Örményország számít a volt szovjet tagállamok, főként Oroszország segítségére, ha háború törne ki Hegyi-Karabahért, az Azerbajdzsánba ékelődött, de főként örmények lakta, vitatott hovatartozású területért.

2011.05.19 19:04MTI

Azerbajdzsán és Örményország között évek óta tart a konfliktus a saját magát 1991-ben függetlennek kikiáltó régió irányításának megszerzése miatt, s a feszültség az utóbbi hónapokban ismét kiéleződött.

- Tekintettel arra, hogy Örményország tagja az Oroszország által vezetett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB), számíthatunk a szervezetbeli szövetségeseinkre, akik képesek megfelelően reagálni egy esetleges agresszió esetén - mondta Szerjan Ohanján örmény védelmi miniszter egy Jerevánban rendezett biztonságpolitikai konferencián.
   
Az Üzbegisztánt, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt, Fehéroroszországot és Oroszországot tömörítő szervezet főtitkára, Nikolaj Bordiuzsa ugyanakkor kijelentette, hogy az ODKB minden olyan kísérletet ellenez, amely azt eredményezné, hogy csak erő bevetésével lehessen megoldani a karabahi konfliktust.
   
Hegyi-Karabah kapcsán az elmúlt hónapokban egyre több összetűzésre került sor az örmény és azerbajdzsáni katonák között, s január óta már 11 fegyveres vesztette életét a vitatott területen. Azerbajdzsán március közepén azzal fenyegette meg Jerevánt, hogy utasszállító gépeket fog megtámadni, ha a szeparatisták újra megnyitnak egy hegyi-karabahi repülőteret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.