Magára haragította

Merkelt bírálja az ellenzék is

Az ellenzéket is magára haragította a német kancellár egy nyilatkozatával, amelyben Görögország, Spanyolország és Portugália címére a diplomáciában szokatlannak számító üzeneteket fogalmazott meg.

2011.05.19 09:12MTI

Egy észak-rajna-vesztfáliai CDU-rendezvényen elhangzott beszédében - amelyből a csütörtöki újságok közöltek részleteket - Angela Merkel az euróválsággal foglalkozva a többi között azt hangoztatta: nem csupán az a fontos, hogy az egyes országok ne halmozzanak fel adósságokat, hanem az is, hogy a szóban forgó országokban többet, azaz hosszabb ideig dolgozzanak.

A konzervatív kancellár név szerint említette Görögországot, Spanyolországot és Portugáliát, közvetve azt is felróva, hogy ezekben az országokban az emberek korábban mehetnek nyugdíjba, mint Németországban. Merkel élesen bírálta a szabadsággal kapcsolatos rendelkezéseket is az érintett országokban. A kancellár szerint nem engedhető meg, hogy miközben közös valutával rendelkezünk, az egyik országban egészen sok a szabadság, a másikban viszont rendkívül kevés. Merkel hozzáfűzte, hogy mindez nem mehet így tovább, a szolidaritás nem elegendő, hanem valamennyi országnak be kell tartania a szabályokat. "Németország segít, de csak akkor, ha az érintettek is tényleges erőfeszítéseket tesznek, és mindezt bizonyítani is kell" - jelentette ki a pártelnök-kancellár.

A konzervatív Die Welt csütörtökön meglehetősen szerencsétlennek nevezte a kancellár kijelentéseit. Az újság szerint Merkel saját pártjában, illetve a koalíciós partner FDP-ben azoknak a befolyásos politikusoknak a támogatását igyekezett megszerezni, akik határozottan ellenzik a Görögországnak nyújtandó újabb segélyeket. Élesen bírálták a kancellárt a német ellenzéki pártok. Sigmar Gabriel szociáldemokrata pártelnök populizmussal vádolta Merkelt, Cem Özdemir, a Zöldek vezetője pedig az Európa-politikával kapcsolatban elhangzottakat egy "piaci kofa" stílusához hasonlította.

A politikus úgy vélte, hogy a kancellár által megfogalmazott bírálatok nem csupán az érintett országokat nem segítik, de nem felelnek meg a valóságnak sem.

Szakértők úgy vélekedtek, hogy a vitatott Merkel-nyilatkozatnak minden bizonnyal folytatása lesz. Utaltak arra, hogy az elmúlt időszakban különösen Berlinnek az Athénnal fenntartott kapcsolatai váltak feszültté, miután Németország korábban is rendkívül kritikusan közelítette meg Görögország megsegítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.