Mindenki lehet rendőr - kivéve...

Nem kell a magyar a bukaresti rendőrakadémiára

Nem hirdetett meg helyeket a kisebbségiek számára a bukaresti rendőrakadémia: a tanintézmény honlapján nem tüntettek fel kisebbségiek számára fenntartott keretet.

2011.05.18 11:06MTI

Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára egy hete jelentette be, hogy a napokban elkezdődik a jelentkezés a felvételire, és a bukaresti rendőrakadémia várja a magyar és a roma nemzetiségű jelentkezőket a számukra fenntartott helyekre. Ezzel szemben mégsem hirdettek meg ilyen helyeket - írja az Új Magyar Szó című bukaresti és a Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában.

A Krónika által megszólaltatott Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke azt mondta, biztos abban, hogy a rendőrakadémián utólag meghirdetik a magyar nemzetiségűek számára fenntartott helyeket. A bukaresti akadémiára június 3-ig kell benyújtani a felvételi adatlapokat.


Tavaly a felvételi vizsga előtt öt héttel derült ki, hogy vannak magyarok és romák számára is fenntartott helyek. Magyar nemzetiségűek számára 37 helyet hirdettek meg.

A felvételit megelőző, a megyei rendőrparancsnokságok által lebonyolított előválogatásra 60 magyar fiatal jelentkezett. Közülük a felvételi vizsgáig 19-en jutottak el, végül egy lány nyert felvételt.

Az Új Magyar Szó példaként említi a Kovászna megyei rendőrség vezetőit, akik az elmúlt években sokszor hangoztatták, hogy minél több magyarul beszélő rendőrre lenne szükség a térségben, ez könnyebbé és eredményesebbé tenné az állomány munkáját. Jelenleg a székelyföldi megyében a rendőrség alkalmazottjainak 40 százaléka beszél magyarul, 20 százalékuk ír és olvas is magyarul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.