Brit uralkodó 100 éve nem járt ír földön

Írországba érkezett II. Erzsébet királynő

Négynapos állami látogatásra Írországba érkezett kedden II. Erzsébet királynő, akinek személyében éppen száz éve először lépett a jelenlegi Ír Köztársaság földjére brit uralkodó.

2011.05.17 14:12MTI

Legutóbb a királynő nagyapja, V. György király látogatott az akkor még a brit korona fennhatósága alá tartozó Írországba, 1911-ben.
   
A 85 esztendős királynő és férje, a 90 éves Fülöp edinburghi herceg dublini látogatását példátlan biztonsági intézkedések kísérik. A négynapos látogatás rendjére 8500 rendőr és katona ügyel, köztük a Scotland Yard különleges kiképzésű, kifejezetten a királyi család védelmére kialakított osztagának 120 tagja, akik fegyveres szolgálatot teljesítenek az uralkodói házaspár programjában szereplő írországi helyszíneken.
   
A látogatás előestéjén működőképes pokolgépet találtak egy autóbuszon Dublin közelében; a szerkezetet az ír hadsereg tűzszerészei ellenőrzött robbantással megsemmisítették.
   
A brit külügyminisztérium szóvivője kedden bejelentette, hogy az incidens nyomán sem változik a királynő és férje írországi látogatásának programja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.