Minden nyolcadik ügyfél kenőpénzt fizet

ENSZ-felmérés: a Nyugat-Balkánon virágkorát éli a korrupció

Abban a kedden Brüsszelben közzétett felmérésben, amelyet az ENSZ Kábítószer- és Bűnözésellenes Hivatala (UNODC) készített az Európai Bizottság megbízásából a szóban forgó térség közszférájában tapasztalható korrupcióról azt olvasható: a nyugat-balkáni országokban a közigazgatással, illetve közszolgáltatásokkal találkozó ügyfelek 12,5 százaléka fizet kenőpénzt.

2011.05.17 13:14MTI

Az átlagadattól jelentős az eltérés az egyes országokban: Bosznia-Hercegovinában ez a mutató meghaladja a 20 százalékot, és Albániában sem sokkal marad el az egyötödtől. Macedóniában ugyanakkor - a válaszok szerint - alig haladja meg a 6 százalékot.
   
Ha nem azok számarányát tekintjük, akik egy évben legalább egyszer fizetnek kenőpénzt, hanem a kenőpénzfizetések számának gyakoriságát nézzük az összlakosságon belül, akkor - Bosznia-Hercegovinát alaposan megelőzve - Koszovó a legkorruptabb entitás a Nyugat-Balkánon.
   
A 28 ezer személy megkérdezése alapján készült felmérés szerint a kérdőív kitöltését megelőző 12 hónap során az emberek 57 százaléka fizetett kenőpénzt orvosnak, 35 százaléka rendőrnek, 33 százaléka ápolónőnek, illetve 13 százaléka önkormányzati ügyintézőnek.

A kenőpénzadás motivációs listájának első helyén - 28-28 százalékkal - holtversenyben állt a "jobb ellátás", illetve "az ügyintézés felgyorsításának" reménye. Tizenhat százalék azért fizetett, hogy elkerüljön büntetést, 12 százalék pedig azért, hogy az ügyintézésben "pontot tegyenek az i-re".
   
A Nyugat-Balkánon a megkérdezettek válaszai szerint a lakosok átlagosan nyolc százalékát környékezik meg pénzbeli vagy természetbeli juttatás kilátásba helyezésével, azt kérve, hogy az illető valamelyik jelöltre vagy pártra szavazzon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.