Áramszállító rendszer épül

Oroszország és Pakisztán bővíti az együttműködést

Dmitrij Medvegyev orosz és Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök a kétoldalú kapcsolatok és az együttműködés bővítéséről állapodott meg csütörtökön Moszkvában, és ezt a két államfő közös nyilatkozatban juttatta kifejezésre.

2011.05.12 15:08MTI

A közös nyilatkozatban mindkét fél hangsúlyozta érdekeltségét a Türkmenisztán-Afganisztán-Pakisztán-India gázvezeték, valamint egy Tádzsikisztánból Afganisztánba és Pakisztánba irányuló áramszállító rendszer megépítésében, s a dokumentum hangsúlyozza, hogy Pakisztán támogatja Oroszország részvételét e projektekben.
   
A találkozón aláírták a két ország mezőgazdasági minisztériumai közötti együttműködést rögzítő, valamint a két energetikai minisztérium közötti memorandumot is.
   
A négyszemközti megbeszélést és a dokumentumok aláírását követően az államfők a két fél küldöttségeinek bevonásával folytatták a tárgyalást.
   
Orosz források előzetes közlése szerint Moszkva különösen érdekelt a Pakisztánnal való együttműködésben a kábítószerek, a nemzetközi terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni harcban való együttműködésben.
   
Az úgynevezett TAPI vezetékről, amely Türkmenisztánból  Afganisztánon át Pakisztánba és Indiába szállítana földgázt, tavaly ősszel esett szó a nyilvánosság előtt egy orosz-türkmén csúcson. Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes akkor közölte, hogy ebben a Gazprom is szerepet vállalhat építőként, tervezőként, vagy társként, ezt azonban Türkmenisztán azonnal felháborodottan cáfolta. 
    
Türkmenisztán Közép-Ázsia legnagyobb gázkitermelője, és gáztartalékok tekintetétben egyes források szerint a 4. helyen áll a  világon. A következő 20 évben a jelenlegi évi 75 milliárd köbméteres  kitermelését meg szándékozik háromszorozni.
   
Korábban Oroszország a teljes kitermelés több mint kétharmadát vette át. 2009 tavaszán a Gazprom azonban 95 százalékkal  csökkentette átvételét az európai kereslet csökkenésére hivatkozva, mire a közép-ázsiai köztársaság felgyorsította a gázexportja  diverzifikálását célzó törekvéseit, és az év végén üzembe helyezett egy Kazahsztánon és Üzbegisztánon át Kínába menő vezetéket, amelynek kapacitását évi 60 milliárd köbméterre akarják bővíteni. Irán is  azonnal évi 20  milliárd köbméterre növelte átvételét. Ezek után jelent meg tavaly ősszel a hír, hogy keretszerződés született az Afganisztánon és Pakisztánon át Indiába menő vezeték építéséről.
   
Megfigyelők szerint Oroszország szeretné megőrizni befolyását a térségben, és ebben bizonyos mértékig az érintett országok is  érdekeltek, amennyiben Afganisztán és Pakisztán is szívesen látna  Moszkva szerepvállalásában a kínai befolyást ellensúlyozó pólust. Másfelől a térség minden országa aggódik, hogy milyen helyzet alakul majd ki, amikor a nemzetközi erők kivonulnak Afganisztánból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.