A nagyobb élén a második számú vezető állt

Pakisztáni hírszerző: az al-Kaida két frakcióra oszlott még a vezér halála előtt

A pakisztáni hírszerzés egy magas rangú tisztségviselője kijelentette: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két frakcióra oszlott még Oszama bin Laden halála előtt, s a nagyobb frakció élén a szervezet második számú vezetője, Ajman az-Zavahri állt.

2011.05.06 14:32MTI

Az illetékes - aki azt is megjegyezte, hogy utolsó napjaiban bin Laden "pénzszűkében" volt - pakisztáni újságírók szűk körét tájékoztatta csütörtök éjjel, s szavait két jelen lévő újságíró tolmácsolta az AP hírügynökségnek, nevük elhallgatását kérve a téma kényes volta miatt. Mint mondták, a tisztségviselő nem közölt részleteket, és azt sem fejtette ki, hogyan jutott a hírszerzés e következtetésekre.
   
Az al-Vatan című szaúdi lap egy "térségbeli forrásra" hivatkozva azt állította csütörtökön, hogy az al-Kaida egyiptomi tagjai élükön Zavahrival vezették az amerikaiakat bin Laden nyomára, mert nézeteltérés támadt a két legfőbb vezető között.
   
A pakisztáni hírszerzésről alkotott képet rontotta a hétfői amerikai kommandósakció, amelyben megölték Oszama bin Ladent. A hadsereget is feldühítette, hogy az amerikaiak nem tájékoztatták a területén végrehajtott akcióról, Washingtonban viszont voltak olyan gyanúk, hogy a terroristavezérnek védelmezői vannak a pakisztáni biztonsági erők soraiban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.