A legnépesebb nagygyűlés Szöulban volt

Ázsia több országában követeltek a dolgozók magasabb béreket

Dolgozók ezrei követeltek magasabb béreket és jobb munkakörülményeket Ázsia-szerte a május 1-jén tartott békés megmozdulásokon.

2011.05.01 14:49MTI

A legnépesebb nagygyűlést Szöulban tartották, ahol 50 ezer dél-koreai követelte a foglalkoztatás nagyobb biztonságát és magasabb béreket a parlament épületénél, kormányellenes jelszavakat hangoztatva. A tüntetők kifogásolták, hogy Ri Mjong Bak elnök hatalomra kerülése (2008) óta tovább nőttek a társadalmi különbségek.
   
A Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában 3000 baloldali tüntetett a kormány kivándorlási politikája ellen, magasabb béreket követelve. A tüntetők egy csoportja elégette Benigno Aquino elnök kartonból készült képmását, tiltakozásul amiatt, hogy az államfő vett egy luxus gépkocsit. Az elnököt idén heves bírálatok érték, amiért vásárolt egy használt Porschét, miközben a lakosság egyharmada napi egy dollárból él.
   
Tajvanon, Hongkongban és Szingapúrban több ezren vettek részt a különböző megmozdulásokon az egyre nehezebb megélhetési lehetőségek és a szegények és gazdagok közötti mélyülő különbségek ellen tiltakozva.
   
Hongkongban május 1-jén bevezették a minimálbért. Az óránkénti 28 hongkongi dolláros (2,43 euró) összeget a kormány a munkavállalókkal és a munkaadókkal évekig húzódó tárgyalások után vezette be. A szakszervezetek üdvözölték a minimálbér bevezetését, de hangsúlyozták, ez az összeg kevés a családfenntartáshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.