Már a szabad levegőn sem füstölhetnek bárhol

Kínában is korlátozzák a dohányzást

Május elsejétől tilos a dohányzás Kínában a zárt nyilvános helyeken, de a szabadtéri dohányzást is korlátozzák az egészségügyi tárca előírásai.

2011.05.01 08:59Révuti Norbert

Az új szabályok érintik szállodákat, az éttermeket, a színházakat, a vasútállomások várótermeit, a repülőtereket és az áruházakat. A tiltást jól látható módon kell egyértelművé tenni az emberek számára, az alkalmazottaknak pedig feladatuk lesz a dohányzók figyelmeztetése.
   
A szabadtéri kijelölt dohányzó helyek nem zavarhatják a gyalogosokat; cigarettaértékesítő automatákat nyilvános helyeken nem szabad üzemeltetni.
   
Becslések szerint Kínában 300-350 millióan dohányoznak rendszeresen, a passzív dohányosok száma pedig meghaladja a 700 milliót. Évente körülbelül 1,2 millió kínai hal meg a dohányzással összefüggő betegségekben, s számuk mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mind a kínai illetékesek előrejelzése szerint emelkedni fog.
   
Az egészségügyi minisztérium márciusi rendelkezése nem tartalmaz részleteket a különböző intézmények tulajdonosainak büntethetőségéről, sem a tiltott helyen dohányzók bírságának mértékéről.
   
Kínában nincs átfogó dohányzásellenes törvény, de vannak országos és helyi tiltó jogszabályok. A kórházakban, az iskolákban és a tömegközlekedési eszközökön például már eddig is tilos volt rágyújtani.
   
A rendelkezéseknek érvényt szerezni, a tiltást betartatni Kínában rendkívül nehéz lesz, még akkor is, ha lesznek ellenőrzések, kampányok, több felvilágosító propaganda és figyelmeztetés - állítják a témát és Kínát jól ismerők. Vannak olyan szórakozóhely-üzemeltetők, akik felhívták a figyelmet arra, hogy ha a tiltásnak érvényt szereznek, akkor lehúzhatják a rolót. A kínai médiában megszólaltatott szakemberek egy része ugyanakkor fontos fejleménynek tartja, hogy szigorodnak a szabályok, több lett a jogi korlát.
   
A dohányzás ellen küzdő szervezetek és aktivisták közül sokan vélik úgy, hogy a korlátozásokkal egyidejűleg sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az ismeretterjesztésre, felvilágosításra, ugyanis egy nem régi felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezetteknek mindössze az egynegyede volt tisztában az aktív és passzív dohányzás egészségre káros hatásaival.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.