A családtagok szerint kínzások folynak

Bahrein: újabb ellenzéki fogoly halt meg börtönben

A bahreini síiták pártja közölte: újabb síita ellenzéki fogoly halt meg Bahreinben, immár a negyedik, akit a rendőrség tartott őrizetben.

2011.04.14 07:58MTI


A Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetsége (Wefaq) szerdán közölte, hogy "rejtélyes körülmények" között vesztette életét egyik támogatójuk. A családtagok elmondása szerint zúzódások borították a holttestet, szerintük megkínozták hozzátartozójukat. A bahreini hivatalos hírügynökség a hadsereg kórházának orvosára hivatkozva azt jelentette, hogy a fogoly veseelégtelenség miatt halt meg.
   
Legalább 30 embert öltek meg és több száz embert vettek őrizetbe a Perzsa(Arab)-öböl menti fekvő parányi királyságban a kormányellenes tüntetések februári kirobbanása óta. Hivatalos adatok szerint legalább 24 halottja volt a zavargásoknak.
   
Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok tud a fogoly haláláról, és aggódik az őrizetben tartott személyek halálról érkező hírek miatt. "Nyomatékosan felszólítjuk a bahreini kormányt, hogy szavatolja minden őrizetbe vett személy biztonságát" - mondta Toner újságíróknak Washingtonban.
   
Hozzátette, hogy a bahreini kormánynak garantálnia kell a tisztességes igazságügyi eljárásokat, összhangban a bahreini és a nemzetközi előírásokkal, illetve teljes körű és nyílt vizsgálatot kell lefolytatnia a halálesetek ügyében.
   
Az Egyesült Államok az emberi jogok helyzetéről készített legutolsó éves jelentésében Líbiát, Bahreint és Szíriát nevezte meg a térség országai közül olyanoknak, ahol "különösen súlyos sérelem" érte az emberi jogokat 2010-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.