Saját hatalmának megőrzése a cél?

Merkelt csak a hatalom érdekli?

Jürgen Habermas, a világhírű szociológus a német kancellár szemére veti, hogy az európai integráció megerősítése helyett kizárólag saját hatalmának megőrzése érdekli.

2011.04.07 19:24MTI

A 81 esztendős Habermas, a jelenkor egyik legnagyobb hatású gondolkodója szerint "már nem lehet fölismerni, miről van szó (Merkel politikájában). Nem látni, hogy egyáltalán többről lenne-e szó, mint a következő választás megnyeréséről" - írta a német tudós csütörtökön a Süddeutsche Zeitungban megjelent cikkében.

Különösen megmutatkozott ez abban, ahogyan a kormányfő Karl-Theodor zu Guttenberget támogatta. Jóllehet a védelmi miniszterről gyorsan kiderült, hogy plágiumot követett el, tekintettel népszerűségére, a kancellár meg akarta tartani a tárca élén. "Hideg számítással néhány ezüstpénzért - amelyet a szavazóurnáknál végül mégsem kapott meg - sutba dobta a közhivatal jogállami értelmezését" - mutatott rá Habermas.

Szerinte ezzel Merkel "berlusconizálta az ország politikai kultúráját". A szociológus, aki műveiben régóta kiáll a "harcos állampolgár" mellett, nem korlátozza bírálatát Merkelre.

Az egész német politikai elitnek a szemére veti, hogy tevékenységét a hangulatoknak, közvélemény-kutatási eredméyneknek és választásoknak rendeli alá. A politikusok "szemérmetlen módon a közvélemény-kutatók megalkuváson alapuló forgatókönyvét" követik a hatalom megőrzése érdekében. A polgárok érzékelik ezt, ennek a következménye a tiltakozó mozgalmak újjászületése, amit jól mutat például a Stuttgart 21 infrastruktúra projekttel szembeni ellenkezés.


A politikai elit jövőképhiányának és csüggedtségének többek közt az európai egység issza meg a levét. Habermas szerint a strasbourgi Európai Parlament megerősítésére volna szükség. A politikusok azonban visszarettennek egy ilyen alapvető változástól, és ehelyett beérik hozzávetőleges megoldásokkal. "Mára zsákutcába jutott az európai egyesülés folyamata, amelyet mindig is az emberek feje fölött intéztek" - írja a szerző, aki szerint az Európai Unió "siralmas állapotban" van.

Ehhez járul, hogy Merkel alatt Németország - korábban nem tapasztalt egyértelműséggel - vezető szerepre tart igényt Európában, miközben nemzeti érdekeit követi. "A nemzeti szempontok elsőbbsége soha nem mutatkozott meg olyan nyilvánvalóan, mint amikor a kancellár erőteljesen ellenállt Görögország európai megsegítésének, és heteken át akadályozta az euró megmentését szolgáló védőernyő kifeszítését" - szögezte le Habermas, ennek kapcsán "euroszkeptikus" jelzővel illetve Angela Merkelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.