12 évig gyilkolta a betegség

Meghalt Geraldine Ferraro, az első női alelnökjelölt

Meghalt Geraldine Ferraro volt demokrata kongresszusi képviselő, aki pártja első női alelnökjelöltje volt - 1984-ben Walter Mondale elnökjelölt oldalán indult a tisztség elnyeréséért.

2011.03.26 19:45MTI

A politikus asszony hetvenöt éves korában halt meg szombaton egy bostoni kórházban. Vérrák gyűrte le 12 évig tartó betegség után - adta hírül a család közleményében.

Ferraro
volt az első nő, aki egy nagy párt alelnökjelöltje lett az Egyesült Államokban, amelynek politikai életét két nagy politikai erő, a Demokrata Párt és a Republikánus Párt uralja.

A Mondale-Ferraro kettős az 1984-es választáson azonban alulmaradt a republikánus Ronald Reagan elnökjelölttel és idősebb Georg Bush alelnökjelölttel szemben. Reagan az 50 állam közül 49-ben nyert, az egyedüli kivétel Mondale szűkebb pátriája, Minnesota volt.


Geraldine Ferraro a 2008-as előválasztáson Hillary Clintont támogatta Barack Obamával szemben a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott versenyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.