Nem akarták a cár halálát?

Élt: elhunyt Lenin unokahúga

Elhunyt Olga Uljanova, Vlagyimir Iljics Leninnek - eredeti nevén Uljanovnak -, az 1917-es forradalom vezérének unokahúga, az Uljanov család utolsó egyenes ági leszármazottja.

2011.03.25 20:19MTI

Uljanova Lenin öccsének, Dmitrijnek a lánya volt, s pénteken, életének 90. évében hunyt el Moszkvában. A Moszkvai Állami Egyetem kémia szakán végzett, majd kandidátusi disszertációja megvédése után az egyetem docense lett. Több könyvet és több mint 150 cikket publikált Leninről és az Uljanov családról. Munkáját számos kitüntetéssel ismerték el.

Uljanova hevesen ellenezte, hogy Lenin földi maradványait eltávolítsák a Vörös téren lévő mauzóleumból, ez a kérdés ugyanis rendszeresen felvetődik az orosz sajtóban és a közvéleményben. Elmondta azonban azt is, hogy ritkán kereste fel a mauzóleumot.

Megszólaltatták a cári család 1918-ban történt legyilkolásával kapcsolatban is. Meggyőződéssel vallotta: tudja, miként viszonyult a kérdéshez az Uljanov család és Nagyezsda Krupszkaja, Lenin élettársa, és hogy Lenin nem akarta, s nem értett egyet azzal, hogy megöljék a cári családot.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.