Megállapodás a fegyverembargóról

Képek! Kadhafi csapata bedühödött - az emberek barlangokba menekülnek

Nehézfegyverekkel támadják és megpróbálják elfoglalni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők Zenten városát. Az al-Dzsazíra szerint a lakók már elmenekültek a belvárosból, a környező hegyek barlangjaiban keresve menedéket a harcok elől.

Kadhafihoz hű erők - kattintson a képgalériára! >>> képgaléria

2011.03.22 19:31MTI

Nehézfegyverekkel támadják és megpróbálják elfoglalni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők Zenten városát - jelentette kedden az al-Dzsazíra tv. Hírügynökségi jelentés szerint a lakók már elmenekültek a belvárosból, a környező hegyek barlangjaiban keresve menedéket a harcok elől.

A Kadhafi-erők tüzérséggel lövik a lázadók kezén lévő nyugati Miszráta városát helyiek elmondása szerint, és az áldozatok között volt négy gyermek is, aki egy autóban utazott, és azt találta érte. "A helyzet nagyon rossz. Reggel harckocsik kezdték lőni a várost" - mondta telefonon egy helyi lakos, hozzátéve, hogy orvlövészek is részt vesznek a műveletben. Ugyancsak helyi beszámoló szerint a hétfői harcok halálos áldozatainak száma elérte a negyvenet Miszrátában.

Műszaki hiba miatt lezuhant keddre virradó éjszaka Líbiában az amerikai légierő egy gépe - jelentette be az amerikai hadsereg németországi központú Afrika Parancsnokságának szóvivője. Vince Crawley szerint a gépet nem lőtték le, a szerencsétlenséget műszaki hiba okozta. Az F-15 Strike Eagle típusú vadászgép mindkét pilótája katapultált, s kisebb sérüléseket szenvedett.

Bombatölcsér mellett áll egy líbiai katona Tripoliban - Fotó: MTI


Pentagon: a líbiai légierő képtelen visszavágni

Moammer Kadhafi líbiai vezető légiereje képtelen akadályozni az ENSZ által támogatott hadműveleteket, miután súlyos veszteségeket szenvedett a koalíció légi csapásaitól - jelentette ki kedden Washingtonban Samuel Locklear tengernagy.

Locklear admirális szerint a hét végéig a katari légierő gépei is csatlakoznak majd a Líbia felett létrehozott légtérzár ellenőrzéséhez.

Jean-Paul PALOMEROS tábornok, a francia légierő vezérkari főnöke katonákkal beszél az istres-i légi támaszponton tett látogatásán


Megállapodás a fegyverembargóról

A NATO tagországai megállapodtak abban, hogy a szövetség hajói is részt vesznek a Líbia elleni fegyverembargó betartásának ellenőrzésében. A tagállamok nagyköveteinek brüsszeli találkozóján született döntés szerint - amelyet diplomaták szivárogtattak ki - a szövetség hajói azt fogják megakadályozni, hogy a tenger felől, vízi úton jussanak fegyverek a nemzetközi szankciókkal sújtott észak-afrikai országba. Nem született megállapodás viszont arról, hogyan kapcsolódjon be a NATO a líbiai légtér ellenőrzésébe.

Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter a békés civilek életét kioltó líbiai harci cselekmények beszüntetésére szólított fel kedden, amikor Moszkvában találkozott amerikai kollégájával, Robert Gatesszel.

"Mindent el kell követni az erőszak beszüntetése érdekében. Meggyőződésünk, hogy a békés lakosság biztonságához vezető legrövidebb út a tűz azonnali beszüntetése és a párbeszéd megkezdése" - mondta.

Gates szerint a líbiai harci cselekmények tempója már a következő néhány napban csökkeni fog. Biztosította orosz kollégáját, hogy a koalíciós erők eljárása teljességgel megfelel az ENSZ BT 1973. számú határozatának, fő céljuk a repülésmentes övezet létrehozása és a civil lakosság védelme.

Bombatölcsér mellett áll egy líbiai férfi Tripoliban - Fotó: MTI

Hozzátette: egyebek mellett az Arab Liga nemrég elfogadott határozata is alátámasztja, hogy Kadhafi saját országának lakosságát gyilkolta. "A koalíciós erők mindent elkövetnek, hogy elkerüljék a katonai műveleteket a polgári célpontok környezetében. Líbia jövője a líbiai nép ügye, a líbiaiaknak maguknak kell dönteni róla" - mondta.

A Líbia elleni nyugati katonai beavatkozás azonnali befejezésére szólított fel kedden Algéria."Túlzottnak találjuk a beavatkozás mértékét az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozatban foglalt célokhoz képest" - idézte az algériai hírügynökség Murad Medelci külügyminisztert.

Az algériai diplomácia vezetője hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval közösen tartott sajtótájékoztatón azzal vádolta a Líbia elleni légicsapásokat végrehajtó nemzetközi koalíció tagjait, hogy csak "súlyosbították a válságot" az észak-afrikai országban. "Algéria megragadja az alkalmat, és újfent az ellenségeskedés és a külföldi katonai intervenció azonnali megszüntetésére, és így líbiai testvéreink életének megkímélésére szólít fel" - fogalmazott Medelci.

Mire jó a nemzetközi együttműködés?

Törökország pusztán humanitárius akciót akar Líbiában, méghozzá az ENSZ keretei között - közölte a török kormányfő. Recep Tayyip Erdogan azt is bejelentette, hogy hazája nem fog részt venni a líbiai harci akciókban. A washingtoni Fehér Ház szerint viszont Erdogan és Barack Obama amerikai elnök hétfőn este telefonon beszélt egymással, s ennek során mindketten "teljes támogatásukról" biztosították a nemzetközi szövetség líbiai hadműveletét az ENSZ-határozatok betartatására.

A Fehér Ház közleménye szerint mind Obama, mind Erdogan egyetértett abban, hogy a szövetséges erők líbiai hadműveleteihez minél szélesebb körű nemzetközi együttműködés szükséges, ideértve az arab országokat is.

Megérkezett a líbiai vizekre a legnagyobb francia hadihajó, a Charles de Gaulle atommeghajtású repülőgép-hordozó, s kedden már fedélzetéről szálltak föl francia harci gépek a líbiai légtérben végrehajtandó bevetésekhez - jelentette be Párizsban a francia vezérkar szóvivője.

Thierry Burkhard tájékoztatása szerint két Rafale felderítő repülést hajtott végre Líbia felett. A két gép közép-európai idő szerint reggel 8 órakor szállt fel a hadihajóról, és dél tájban tért vissza. A harci gépek nem hajtottak végre légicsapásokat, mivel semmilyen akadályba nem ütköztek - közölte a szóvivő.

A spanyol törvényhozás elsöprő többséggel megszavazta kedden, hogy az ibériai ország is részt vegyen a Líbia ellen indított nemzetközi katonai akcióban. A parlamenti határozat értelmében Madrid hadihajókat és harci repülőgépeket küld az észak-afrikai ország térségébe. A miniszterelnök szerint a felhatalmazás legalább egy, de legföljebb három hónapra szól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.