Ha a hangszerek, akkor ők maguk is

Sugárszennyeződést szenvedett a BBC-zenekar

Sugárszennyeződés érte Japánban a BBC Filharmonikus Zenekart. A Japánban történt katasztrófa azonban nincs hatással Ausztrália uránexportjára, a munka zavartalanul folyik tovább az ágazatban.

2011.03.20 17:58MTI

Olyan mértékű sugárszennyeződés érte Japánban a BBC Filharmonikus Zenekarának hangszereit, hogy a japán turnéról hazaérkező társulat csomagja megszólaltatta a manchesteri repülőtér biztonsági berendezéseit, bár a sugárzás szintje nem volt veszélyes az egészségre.

A Mail on Sunday beszámolója szerint a zenekar éppen egy buszon utazott a földrengés pillanatában. Az együttes 320 kilométerre volt a katasztrófa során súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőműtől, a hangszerekre mégis rárakódott annyi sugárzó szennyezőanyag, hogy a repülőtér berendezése jelzett.

A brit légikikötőkben elsősorban a csempészett - például "piszkos bombákban", vagyis hagyományos töltetű, de sugárzó anyagok szétszórására alkalmas robbanószerkezetekben felhasználható - radioaktív anyagok kiszűrésére állították fel az érzékelőket.
A riasztás után a vasárnapi brit lap szerint a BBC-zenekar hangszereit a manchesteri repülőtér hatóságai lefoglalták, és egy e célra kialakított földalatti biztonsági helyiségben megvizsgálták.

Az együttes tagjai attól tartottak, hogy a hangszereket meg kell semmisíteni, de a brit belügyminisztérium szóvivője a lapnak elmondta, hogy a tüzetesebb vizsgálat során mért sugárszennyeződés nem érte el az egészségre veszélyes szintet.


Folytatja az uránexportot Ausztrália

A Japánban történt katasztrófa nincsen hatással Ausztrália uránexportjára, a munka zavartalanul folyik tovább az ágazatban - közölte vasárnap a világ legnagyobb uránkincsével rendelkező ország miniszterelnöke.

Julia Gillard hangsúlyozta: minden állam maga választja meg, hogy miként fedezi energiaszükségletét, Ausztrália pedig továbbra is exportálja az atomerőművek üzemanyagaként használt ércet.

A földrésznyi országban található a világ teljes kitermelhető uránkészletének 40 százaléka. A globális exportból Ausztrália részesedése 20 százalék.

A kivitelt szigorúan szabályozzák, az anyagot kizárólag békés célra lehet felhasználni. A canberrai kormány ragaszkodik például ahhoz, hogy a vásárlók sorába belépni kívánó India előbb csatlakozzon az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló úgynevezett atomsorompó-szerződéshez.

Az ausztrál uránbányászat reprezentatív szervezete (Austral Uranium Industry - AUI) szerint évente nagyjából 10 ezer tonna uránt exportálnak az országból. Középtávon ez a mennyiség 14 ezer tonnára nőhet.

Michael Angwin, a szervezet vezetője a Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte: a japán válság valószínűleg nem érinti az ágazatot, az urán iránti kereslet a fukusimai erőműnél történt események ellenére a következő időszakban is világszerte növekedik majd.

Japán esetében is a kereslet bővülésére lehet számítani - hangsúlyozta Angwin. Mint elmondta, pénteken megbeszéléseket folytatott japán illetékesekkel, akik arról tájékoztatták, hogy újabb reaktorok építését tervezik.

A szakember kiemelte: a Japánban lévő 55 reaktor közül 45 zavartalanul működik, és valószínűleg a leállított 10 reaktorban is újra beindul majd az energiatermelés.

Maga Ausztrália egyébként nem alkalmazza a nukleáris technológiát, az országban egy atomerőmű sem működik. Az energiaigényt elsősorban széntüzelésű erőművekkel fedezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.