Kína egyelőre nem növelné befolyását a régióban

Peking nem használja ki a közel-keleti helyzetet?

Peking közel-keleti megbízottja kijelentette: Kína nem akarja a helyzetet kihasználva a Közel-Keleten versenybe szállni az Egyesült Államokkal befolyása növeléséért.

2011.03.14 15:44MTI

A közel-keleti felfordulás közepette az amerikai értékek és érdekek összecsapása figyelhető meg, és az Egyesült Államok érdekeinek védelmét választotta - hangoztatta Vu Sze-ko (Wu Sike), aki 2009 márciusa óta Kína közel-keleti megbízottja, egyben a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) országos bizottságának tagja, s akit a China Daily című angol nyelvű napilap idéz hétfői számában.
   
Washington támogatta azokat, akik meg akartak szabadulni a volt egyiptomi elnöktől, az Egyesült Államok hosszú ideje stratégiai szövetségesétől, Hoszni Mubaraktól, s ezzel (az Egyesült Államok) "megsértette" az arab vezetőket és "csalódást okozott" nekik, valamint más térségbeli szövetségesének - véli Vu, aki korábban Kína egyiptomi és szaúd-arábiai nagykövete volt.
   
A kínálkozó lehetőség ellenére Peking nem akarja Washington rovására kiterjeszteni befolyását a Közel-Keleten - derül ki Vu szavaiból, szerinte téves következtetés, hogy a keletkező űrt Kína szükségszerűen be fogja tölteni.
   
Peking hosszú ideje "jól kijön" az arab országokkal elkerülve a beavatkozást azok belügyeibe, tiszteletben tartva az emberek választását; Kína kapcsolata ezekkel az államokkal "erős és mély" alapokon nyugszik - állapítja meg Vu.
   
"Az, hogy nem avatkozunk be a belügyeikbe, nem jelenti azt, hogy nem törődünk velük" - tette ugyanakkor hozzá, s megerősítette: Kína továbbra is a problémák békés rendezését, a veszteségek, a zűrzavar kiterjedésének elkerülését támogatja.
   
A veterán diplomata úgy véli, a térségi zavargások még egy ideig eltartanak és helyenként politikai reformot fognak eredményezni, de nem hiszi, hogy az események a "negyedik olajválság" előjelei. Szerinte a belpolitikai problémák részletei országonként különböznek.
   
A közel-keleti megbízott elmondta, hamarosan a térségbe látogat, hogy elősegítse a Palesztina és Izrael közötti párbeszédet, hogy a mostani tárgyalások ne váljanak elszalasztott lehetőséggé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.