A katonai rendőrség kutatott

Kommandósok lepték el a Cseh Televíziót

Számítógépeket és dokumentumokat vitt el a közszolgálati Cseh Televízióból péntek este a katonai rendőrség. A mintegy tíztagú kommandó erőszakkal hatolt be az intézménybe és ott öt órán át vizsgálódott az egyik szerkesztőségi irodában.

2011.03.12 07:54MTI

A rendőrség Miroslav Krejcík tábornoknak, a katonai felderítés egykori vezetőjének a védelmi tárcánál 2007-ben összeállított aktáit szeretné visszaszerezni. Az ügy a cseh hadseregben felfedett korrupciógyanús ügyekkel, beszerzésekkel függ össze.

A Cseh Televízió azonnal élesen tiltakozott a rendőri akció ellen, s jogtalannak minősítette azt. A katonai rendőrség viszont azt állítja, nem történt törvénysértés, s a hatóság egy bírósági döntés alapján kutakodott.

A rendőrök már csütörtökön délután jártak a televízió prágai központjában és hivatalosan lezárták Karel Rozánek riporter irodáját. A televízió ismételten közölte, hogy továbbra sem hajlandó kiadni a katonák által kért anyagot.

Karel Novák, a televízió híradóinak főszerkesztője az éjféli adásban azt mondta, hogy a katonák a keresett dokumentumot nem találták meg.

"Ha a televízió csütörtökön kiadja a dokumentumot, a pénteki behatolásra nem lett volna szükség" - jelentette ki az adásban Michaela Cvanová, a katonai rendőrség egyik vezetője.

Jan Cermák, a katonai rendőrség szóvivőjének korábbi közlése szerint a hatóság titkos információk engedély nélküli nyilvánosságra kerülésének a veszélyét vizsgálja. Szerinte ez bűncselekmény, amely három év szabadságvesztéssel sújtható. A televízió viszont azt állítja, hogy az anyag már nincs titkosítva.

A cseh sajtóban megjelent értesülések szerint Krejcíknek azért kellett négy éve távoznia a katonai felderítés éléről, mert érzékeny információkat tartalmazó, lejárató jellegű dossziét vezetett Vlasta Parkanová akkori védelmi miniszterről. Az adatok beszerzését állítólag maga Krejcík irányította, de ő azt tagadja.

A Cseh Televízió vezetése késő éjjel közölte, hogy Petr Necas miniszterelnökhöz fordul az ügyben és kérni fogja annak azonnali kivizsgálását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.