Még keresik a túlélőket

Új-Zéland leggyilkosabb földrengése - képekkel!

Legalább harmincmillió tonnás jégtömb szakadt le az Új-Zélandot sújtó nagy erejű földrengés miatt a szigetország egyik gleccseréből. A városban folytatódik a mentés, emelkedett a halálos áldozatok száma.

Nézze meg a földrengés újabb képeit! KLIKK >>> képgaléria

2011.02.23 07:37MTI

A mentőalakulatok szerdára virradóra rohamtempóban kutatták át a romokat. Munkájukba bekapcsolódott a hadsereg és sok önkéntes is. Ausztrália és az Egyesült Államok mentőosztagokat küldött a szigetországba. Jelenleg 300 embert tartanak nyílván eltűntként - közölte Bob Parker polgármester.

A romok alól eddig 120 túlélőt mentettek ki. A mentők sokakat csak úgy tudtak kiszabadítani, hogy csonkolták valamilyen testrészüket.

Egy rendőrparancsnok az új-zélandi állami rádiónak nyilatkozva beszámolt arról, hogy több esetben a romok alatt rekedtek sms-üzenetet tudtak küldeni, vagy valahogy zajt kelteni, és ez segítette a mentőket megtalálásukban.

Fotó: Asher Trafford

A városban szükségállapotot rendeltek el, és mintegy ezer katonával körülzárták a belvárost, hogy megelőzzék a fosztogatást. A károk felméréséig bezárták Christchurch repülőterét.

John Key kormányfő repülőgépről nézte meg a természeti csapás sújtotta várost, és azt mondta: Christchurch "totális katasztrófaövezet" képét mutatja. Hozzátette,  hogy a halálos áldozatok száma bizonyosan nőni fog.

A második legnagyobb új-zélandi várost kedden ebédidőben rázta meg a 6,3-as erősségű földrengés. Az utcákat emberek lepték el, és többükkel a rájuk zúduló törmelékek végeztek. Az elmúlt 80 évben ez volt Új-Zélandon a legtöbb halálos áldozatot követelő földrengés.

A J.P. Morgan pénzügyi szolgáltató 12, a biztosítók katasztrófa okozta veszteségeit felmérő AIR Worldwide pedig 11,5 milliárd új-zélandi dollárra (6,3 milliárd euró) becsüli az összes biztosítási kárt.

Nézze meg a földrengés képeit >>>

Nagy jéghegy szakadt le egy gleccserről

Legalább harmincmillió tonnás jégtömb szakadt le az Új-Zélandot sújtó nagy erejű földrengés miatt a szigetország egyik gleccseréből a hatóságok szerdai tájékoztatása szerint.

Az óriási jéghegy egy tó vízébe csúszott nem sokkal azután, hogy a Richter-skála szerinti 6,3 erősségű rengés érte a Déli-szigetet kedden. A földmozgás háromméteres hullámokat okozott a tó vízén, a jelenség fél órán át tartott.

A jégtömeg akár 40 tonnás is lehet, és az Aoraki Mount Cook nemzeti parkban, a Tasman-gleccserről szakadt le, óriási zajt keltve - írta le e történteket egy helyi turisztikai képviselő.

"Semmi kétségem sincs afelől, hogy a földrengés volt a jéghegy leválásának indító oka" - tette hozzá.

Szakemberek megerősítették a jégtömb leszakadását, de szerintük nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a rengés okozta a jelenséget, a jégtömb leválására már számítottak. A földmozgást a Cook-hegy környékén csak kevéssé lehetett érezni, az epicentrum 150 kilométerre volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.