Többen meghaltak

Amerika rakétákkal lőtte Nyugat-Pakisztánt

Pilóta nélküli amerikai repülőgépről indított rakéták megöltek hét embert hétfőn Pakisztán törzsek uralta északnyugati részén - közölték biztonsági és hírszerzési tisztségviselők.

2011.02.21 09:09MTI

Egy hónapja ez volt az első ilyen támadás, miközben egy heves diplomáciai vita terheli meg Pakisztán és az Egyesült Államok viszonyát.
   
A pilóta nélküli repülőgép legalább négy rakétája csapódott be fegyveresek egyik feltételezett kiképzőtáborában Dél-Vazirisztán tartomány legjelentősebb városától, Vanától nyugatra, Azam Varszak településen.
   
Egy tisztviselő elmondta, hogy külföldiek is vannak az áldozatok között. Hárman Türkmenisztánból származnak, ketten pedig arab országból.
   
Január 23-a óta ez volt az első amerikai rakétacsapás Pakisztánban. A pilóta nélküli gépekről indított pakisztáni rakétatámadások az amerikai katonákat Afganisztánban támadó tálibok elleni amerikai erőfeszítések központi elemévé vált.
   
Egyes szakértők úgy vélik, hogy Washington azért szüneteltette egy időre az ilyen támadásokat, hogy addig is ne terhelje tovább viszonyát Pakisztánnal. Az amerikai hatóságok nyomást gyakorolnak Iszlámábádra, hogy engedje szabadon Raymond Davist, az amerikai konzulátus egyik munkatársát, aki a múlt hónapban egy állítólagos rablási kísérletben védekezésül megölt két pakisztánit, és emiatt őrizetbe vették.
   
Más szakértők szerint a szünetet a rossz időjárási viszonyok miatt kellett tartani, de oka lehet neki az is, hogy nem találnak megfelelő célpontot a támadásra, mert a felkelők "levadásszák" azokat a pakisztániakat, akik hírszerzési adatokat szolgáltatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.