Jézus halálára emlékeznek a Fülöp-szigeteken

Sokkoló videó: Nagypénteki keresztre-feszítések és önkorbácsolások

Az idei nagypénteken is az immár hagyománnyá vált keresztrefeszítésekkel és önkorbácsolásokkal emlékeztek a Fülöp-szigetek északi részének több városában Jézus Krisztus halálára.

2008.03.21 09:35MTI

Legalább harmincan jelentették be, hogy keresztre feszíttetik magukat, miközben az utcákon flagellánsok rohantak végig véres ruhákban. Csak San Pedro Cutud városában, ahol a nagypéntek turisták ezreit vonzó látványossággá vált, huszan vállalták, hogy egy kétkilométeres szakaszon cipelik végig a krisztusi keresztet, egészen a helyi "kálváriadombig". Már helyi hírességnek számít Ruben Enage 47 éves ács, akit az idén immár huszadik alkalommal feszítenek meg 1985 óta. 

Enage ugyanis fogadalmat tett a húsz "penitenciára", miután csodás módon életben maradt egy állványról történt lezuhanás után, és azóta valahányszor nem teljesítette ígéretét, valaki megbetegedett a családban. "Addig folytatom, amíg testen elviseli a tenyerembe vert 15 centiméteres szögek okozta fájdalmat" - mondta az ács. Hasonló passiójelenetek zajlottak le nagypénteken a Fülöp-szigeteki Pampagna tartomány más városaiban, köztük San Fernandóban és Santa Luciában is. 

A csendes-óceáni szigetország katolikus egyházi vezetői ugyanakkor felszólították a híveket, hogy tartózkodjanak a keresztrefeszítésektől és a nyilvános önkorbácsolásoktól, hogy ne változtassák "cirkusszá" a nagyhetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.