Forrongó katlanná lett az ország

Egyiptom: házi őrizetben Baradei, nem csitulnak az indulatok

Házi őrizetbe helyezték Mohammed el-Baradei ellenzéki vezetőt az egyiptomi hatóságok.

2011.01.28 17:19ma.hu/MTI

A Nobel-békedíjas politikus péntek délután csatlakozott egy békés tüntetéshez Kairóban. Korábban, péntek délelőtt a rendőrök egy időre feltartóztatták, nem engedték, hogy a péntek déli ima után kilépjen egy mecsetből a kairói Giza nevű kerületben. Baradei hívei kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik vízágyúval oszlatták fel a tömeget.

A politikus kairói házát rendőrök vették körül, majd a tüntetésről hazatérő Baradei-jel közölték, hogy nem hagyhatja el otthonát. Baradei csütörtök éjjel tért vissza Bécsből Egyiptomba, és kijelentette, hogy kész a rendszer megváltoztatását követelők élére állni.

Eközben a parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke felszólította Hoszni Mubarak államfőt: indítson "példátlan reformokat", hogy elkerülje egy "forradalom" kirobbanását.

Musztafa el-Fekki az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízióinak adott nyilatkozatában pénteken kijelentette, hogy a világon sehol sem képesek véget vetni a forradalomnak rendfenntartó erők. "A biztonsági erő önmagában nem elegendő, maga az elnök az egyetlen, aki véget tud vetni ezeknek az eseményeknek" - mondta a politikus, reformokra szólítva fel Mubarakot.

Egyiptomban péntek hajnal óta nem működik az internet, s a mobiltelefon-szolgáltatás is leállt gyakorlatilag az egész országban. A blokkolás dacára sok ezren, elsősorban fiatalok, vonultak az utcákra a városokban.

Kairóban a déli ima után kezdett el felforrósodni a hangulat. A belvárosban gyorsan összecsapások robbantak ki a rendőrök és a tüntetők között, más negyedekben viszont békésen kezdődtek a demonstrációk, bár a központ felé tartó kis csoportok egyre népesebbé váltak.

Mohamed el-BARADEI, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábbi főigazgatója (j) a tiltakozók között megy egy kairói tüntetésen 2011. január 28-án (fotó: MTI)

A fővárosban legalább három tüntető vesztette életét, őket feltételezhetően túl közelről érte gumilövedék - közölték belbiztonsági források. Az összecsapás az Egyiptomi Múzeumnál, a Tahrír tér közelében történt, vagyis az eddigi tüntetések centrumában. A teret a rendőrség lezárta, de a tömeg ostromolja.

Szuezben ugyancsak meghalt egy tüntető, egy 30 éves sofőr. Őt állítólag szintén lelőtték. A város központjából kiszorultak a rendőrök, miután a sokezres tömeg áttörte a biztonsági kordont és lángba borított egy rendőrőrsöt.

Kairóban egy órára feltartóztattak négy francia újságírót, köztük a Le Figaro című újság munkatársát. A kairói eseményekről tudósító franciák együtt voltak, és civil ruhás nyomozók egy utcán állították meg őket. Bár az újságírókat nem vitték be egy rendőrőrsre, egy órát kellett vitatkozniuk a helyszínen, amíg tovább nem engedték őket.

A tüntetők a külügyminisztériumot és az állami tévét ostromolják

A kormány által kihirdetett éjszakai kijárási tilalommal dacolva tüntetők ezrei próbálták megostromolni az egyiptomi külügyminisztérium és az állami televízió székházát péntek este Kairóban.

Tüntetők egy csoportja közben ettől nem messze, a kormánypárt felgyújtott székházában fosztogat, tévékészülékeket és egyéb elektromos eszközöket tulajdonít el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.