Nemcsak az uránt dúsítják?

WikiLeaks: Irán élen jár a kábítószer-kereskedelemben

Kiszivárgott amerikai diplomáciai üzenetek állítása szerint Irán a világ egyik legnagyobb kábítószer-kereskedője, és ebben a Forradalmi Gárda egyes vezetői is érintettek - írta pénteken a Die Welt német napilap a WikiLeaks honlapra hivatkozva.

2011.01.21 19:44MTI

Egy 2009. június 12-re keltezett, a bakui amerikai nagykövetségről küldött táviratban szerepel, hogy az Azerbajdzsánban elkobzott, Iránból származó heroin mennyisége a 2006-os 20 kilogrammról 59 ezer kilogrammra nőtt 2009-ben, csak az első negyedévében.

A kábítószerügyekkel foglalkozó ENSZ-vizsgálatok bizalmas jelentéseire hivatkozó távirat szerint Azerbajdzsán az afgán ópiumból készülő heroin egyik fő útvonala Európa és a Nyugat felé. Irán az afgán ópium fő vásárlója, és a heroin egyik legnagyobb termelője a világban - teszik hozzá amerikai diplomaták.

Egy 2009. október 15-i, titkos távirat Kalaf Kalafovot, Azerbajdzsán akkori külügyminiszterét idézi, aki szerint a drogkereskedelem az iráni titkosszolgálatok kezében van. Az afgán hatóságok is arról tájékoztatták azeri kollégáikat, hogy az iráni biztonsági erők együttműködnek az afgán kábítószer-kereskedőkkel. Azeri források szerint az iráni biztonsági erők közvetlenül részt vesznek az ópium eladásában és átalakításában heroinná.

Irán ENSZ-nagykövete tavaly szeptemberben megerősítette, hogy Afganisztánból származik az ópium világtermelésének 89 százaléka, és ennek a legnagyobb része áthalad Irán határain. Azt mondta ugyanakkor, hogy Teherán dollármilliárdokat költ e kereskedelem elleni küzdelemre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.