Leszakadt vezetékek az ónos eső miatt

Moszkva környékén sok tízezer ember maradt áram nélkül

Moszkva környékén a szombat dél óta hulló ónos eső miatt mintegy 100 ezer embert hagytak vasárnap délelőttre áram nélkül a leszakadt vezetékek; több mint 12 órára bezárt a Domogyedovó repülőtér, és az orosz fővárosban akadozik a troli- és villamosforgalom, a jégtakaró okozta közlekedési balesetekben több ember életét vesztette.

2010.12.26 13:33MTI

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint az áramkimaradásokat az okozta, hogy a jegesedés miatt elszakadtak a távvezetékek.

A moszkvai Domogyedovó repülőtér is áram nélkül maradt, noha eleve két trafóállomásról kapta az áramot, azonban a kemény idő miatt leszakadt az összes vezeték. A repülőtér saját dízelgenerátorai annyi áramot adtak csupán, hogy a számítógépes rendszert és a repülőgépekhez vezető folyosókat tudták vele működtetni, így például a csomagokat kézzel adták ki. Felkérték a lakosságot, hogy vasárnap senki se induljon el a repülőtérre. Csupán vasárnap estére állt helyre a repülőtér áramellátása, több mint 12 órás kényszerszünet után. A nap folyamán a Domogyedovóra tartó repülőgépek főként Vnukovón és Seremetyevón szálltak le; több ezer utas torlódott fel a járatkiesések miatt. Sokukat környező szállodákban helyezték el, illetve a fővárosiak és a Moszkva környékiek hazatértek otthonukba.

Vasárnap a jég súlya alatt kidőlő fák egy Moszkva melletti településen egy embert megöltek, a fővárosban számos embernek sérüléseket okoztak és jelentős károkat tettek a parkoló autókban.

Forrás: MTI

Három ember meghalt, amikor szombaton egy autó az egyik rakpartról a Moszkva folyóba zuhant, mert vezetője a jégen elvesztette uralmát a kocsi felett. További közlekedési balesetekben még két ember halt meg. Vasárnap reggelig több mint nyolcvanan kerültek kórházba, főleg csonttöréssel.

A városban az emberek többsége a járdák helyett az úttesteken közlekedik, amelyeket már szombaton felszórtak jégoldó reagensekkel és csúszásgátló anyagokkal. Vasárnap már a bevett gyakorlattól eltérően a járdákat is vegyszerekkel mentesítették a jégtől.

A moszkvaiakat vasárnap a rádiók és tévék útján felszólították, hogy lehetőség szerint egyáltalán ne menjenek az utcára, autóba pedig csak végszükségben üljenek.

Forrás: MTI

A rendkívüli helyzetek minisztériuma arra is figyelmeztetett, hogy a 0 fok körüli hőmérsékletben a jegesedés miatt különösen megnőtt a veszélye annak, hogy a háztetőkről nagy hótömegek és jégcsapok hulljanak: ezek is minden évben szednek halálos áldozatokat.

Moszkvát és környékét szombaton a déli óráktól hulló ónos eső borította be 0,5-1 centiméteres, gyakorlatilag egybefüggő jégréteggel. A meteorológusok szerint az errefelé ritkának számító jelenség oka, hogy egy ciklon a Föld felszínétől mintegy 2000 méteres magasságba meleget hozott, a talaj mentén azonban mínusz 5-6 Celsius-fok volt a hőmérséklet: így eső esett, de amint földet ért, megfagyott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.