Az ünnepségeket sehol nem zavarták meg

A Felvidéken szinte mindegyik magyarok lakta településen megemlékeznek március 15-ről

Már pénteken elkezdődtek, s még a jövő héten is lesznek megemlékezések a magyarok lakta szlovákiai településeken, ahol a felvidéki magyarok a nemzeti egység jegyében emlékeztek meg az 1948-49-es magyar forradalom és szabadságharcról, amelynek számos jelentős eseménye és személyisége kötődik a szülőföldjükhöz.

2008.03.15 17:29MTI

A három mátyusföldi falu, Pered, Zsigárd és Királyrév háromszögében végbement csata, a nagysallói ütközet,Kassa, Losonc, Rimaszombat, Somorja, Léva, Érsekújvár, Rozsnyó, a kezdeteket jelentő Pozsony és az utolsó bástyaként kitartó Révkomárom máig elválaszthatatlanul kötődik a szabadságharc eseményeihez és személyiségeihez. 

Azokhoz, akik mélyen beírták nevüket a magyar történelem és a szabadságeszmény máig legelevenebb hagyományát hordozó forradalom krónikájába. Batthyány, Kossuth, Széchenyi, Petőfi, Klapka, Görgey, vagy az Aradon kivégzett Dessewffy Arisztid emlékét a rendszerváltás óta a hozzájuk kötődő helyeken ugyanúgy őrzik és ápolják, mint a neves és névtelen honvédok csaknem minden faluban felújított emléktábláit, nyugvóhelyeiket. 

Nem úgy a szlovákok lakta településeken, a branyiszkói csata áldozatainak tömegsírjait rejtő szepesváraljai temetőben, vagy Toporcon, Görgey szülőhelyén és másutt, ahol a történelmi emlékezet az ott élőkre már nem szállt át, vagy csak az ellenségképben van jelen. 

Pozsonyban szombaton ötödször koszorúzták meg Petőfi Sándor új, immár harmadik helyén álló szobrát, amelyet Trianon után a csehek lebontottak, majd a múlt század ötvenes éveiben olyan elhagyott helyen állítottak fel, ahol az évtizedek során számtalanszor meggyalázták, összetörték, lefestették. Végül 2003-ban felújítva, a város védettebb pontján, a Medikus kertben kapott helyet. 

Petőfihez szombaton mintegy ezer pozsonyi magyar ment el, és hallgatta meg az ünnepi szónok, a volt magyar külügyminiszter, Jeszenszky Géza emlékbeszédét.

Révkomáromban, ahol a várvédő Klapka György tábornoknak, az ott született Jókai Mórnak szobra, Széchenyi Istvánnak és számos jeles magyarnak emléktáblája, az aradi vértanúknak emlékműve van, mintegy másfélezer ember ünnepelt és koszorúzott a város jeles helyein. Jókai szobránál Katona Tamás mondott beszédet.
 
Rimaszombatban Petőfi és Tompa szobránál, Nagysallón az obeliszknél, Pereden a honvédemlékműnél, Rozsnyón a néhány éve újra felállított, időközben szlovák neonácik által leköpködött Kossuth-szobornál ünnepeltek. Az utóbbi helyszínen Csorba László, az MTA igazgatóhelyettese beszélt. Losoncon Kármán József emlékművénél hajtottak fejet a magyarok.
 
Ezen kívül számos kisebb városban, mintegy kétszáz községben, kistelepülésen emlékeztek meg szombaton valamilyen módon a magyar szabadság ünnepéről. Számos helyen koszorúzott Magyarország pozsonyi nagykövete, Heizer Antal, valamint a nagykövetség, a kassai főkonzulátus és a pozsonyi magyar kulturális misszió munkatársai. Szinte mindenütt ott voltak, beszédet mondtak a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői, a Csemadok és más magyar szervezetek delegáltjai. 

A megemlékezések vasárnap folytatódnak, amikor római katolikus szentmisét mutatnak be, illetve református istentiszteletet tartanak az ünnep alkalmából. Szombaton kora estig az ünnepségeket sehol nem zavarták meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.