Új elfogatóparancs Assange ellen

Wikileaks- Ufók is szerepelnek a bizalmas iratokban!

A svéd igazságügyi hatóságok kiadták a Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója elleni új nemzetközi elfogató parancsot - közölte a svéd főügyészség pénteken.

2010.12.03 19:16MTI

Karin Rosander szóvivő elmondta, hogy az új parancs már tartalmazza a brit rendőrség által hiányolt adatokat. A brit hatóságok csütörtökön azt közölték, hogy "technikai részletek" miatt késik Assange őrizetbe vétele. A svéd rendőrség ezt követően elismerte, hogy eljárásbeli hibát követett el, és bejelentette, hogy új, kiegészített parancsot adnak át az Interpolnak, hogy annak alapján a brit hatóságok végre tudják hajtani a parancsot.

A parancsnak tartalmaznia kell minden felmerült bűncselekmény esetében, hogy az maximálisan mekkora büntetéssel sújtható. Rosander közlése szerint Svédország általában csak a legsúlyosabb bűncselekmény - jelen esetben a nemi erőszak esetében - tüntette fel a kiszabható legmagasabb büntetés mértékét.

Assange ellen az Interpol december 1-jén tett közzé elfogató parancsot nemi erőszak, továbbá szexuális zaklatás elkövetésének gyanújával. A letartóztatást a svéd hatóságok kezdeményezték, és a parancs a rendőri szervezet mind a 188 tagállamában - köztük Magyarországon is - érvényben van. Az új parancs már hatályban van.

Julian Assange, a Wikileaks alapítója. Borította a bilit.

Azt nem tudni biztosan, hogy az ausztrál újságíró hol tartózkodik jelenleg, de brit sajtóértesülések szerint valószínűleg Délkelet-Angliában van. Egy meg nem nevezett brit rendőrségi forrás azt is közölte a The Times című lappal, hogy ismerik a férfi hollétét.

Björn Hurtig, Assange svéd ügyvédje közölte, hogy ha kliensét őrizetbe veszik Angliában, brit kollégájával, Mark Stephensszel és nemzetközi szakértőkkel együtt minden jogi eszközt bevet a svéd kiadatási kérelem elutasításáért.

Assange pénteken, a Guardian honlapján egy "olvasói fórumon" közölte, hogy halálos fenyegetéseket kapott, így munkatársai szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be. Egyebek között azt is elmondta, hogy a WikiLeaks birtokában lévő egyes feljegyzésekben a Földön kívüli életről is szó esik. Bár részleteket nem említett, annyit még hozzátett, hogy ezen anyagok egy részében repülő csészealjakról, azaz ufókról van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.