"Haragszom az ellenzékre"

Klaus megkérdőjelezte az alkotmánybíróság szerepét

Václav Klaus csütörtökön kérdésesnek nevezte, hogy a cseh alkotmánybíróság képes lenne megfelelő módon dönteni, amennyiben az ellenzék valóban megtámadná a koalíció azon döntését, hogy a megszorító intézkedéseket törvényalkotási szükséghelyzetben fogadja el.

2010.11.05 07:18MTI

A cseh államfő szerint ha ez az ügy az alkotmánybíróság elé kerül, az "a demokratikus rendszer" végét fogja jelenteni Csehországban.

A cseh képviselőház a héten széleskörű megszorító intézkedés-csomagot fogadott el, amelynek célja, hogy a jövő évi állami költségvetés hiánya ne haladhassa meg a 135 milliárd koronát.

Hogy az intézkedések január elsején életbe léphessenek, azok haladéktalan elfogadására volt szükség. Ezt a törvényalkotási szükséghelyzet tette lehetővé, amelyet november első felére hirdetett ki a képviselőház elnöke.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt ezt indokolatlannak tartja, és bejelentette, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon. Klausnak meggyőződése, hogy a törvényekről a parlamentnek, s nem a bíróságoknak kell döntenie. A törvényalkotási szükséghelyzet kihirdetése Klaus szerint egyszerű technikai ügy.


"Haragszom az ellenzékre, hogy alkotmánybírósági panaszokkal foglalkozik. Egyszerűen parlamenti demokráciában élünk, s ezeket a dolgokat döntse el a parlament. Ki kell használni a létező mechanizmusokat. Ha véletlenül elveszítem a szavazást, és mindjárt bírósághoz szaladok, az a világ végét jelenti. Ez valóban a demokrácia vége" - nyilatkozta Klaus újságíróknak.

Helyi megfigyelők rámutatnak arra, hogy Klaus ebben a kérdésben nem következetes. Tavaly például nyíltan támogatta azokat a jobboldali szenátorokat, akik a Lisszaboni Szerződés csehországi ratifikációjának leállítását követelték az alkotmánybíróságtól. Amikor az alkotmánybíróság arra a következtetésre jutott, hogy a Lisszaboni Szerződés nem ellentétes a cseh alkotmánnyal, akkor az államfő a taláros testületet élesen kritizálta. Bohuslav Sobotka, a szociáldemokraták elnöke Klaus nyilatkozatára reagálva leszögezte: jogunk van az alkotmánybírósághoz fordulni, s ezt a köztársasági elnök sem tilthatja meg nekünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.