Nagyvárad és Sepsiszentgyörgy is ünnepel

Két megyeszékhelyen is együtt ünnepli március 15-ét az RMDSZ és ellenzéke

Két erdélyi megyeszékhelyen, Nagyváradon és Sepsiszentgyörgyön is együtt ünnepli március 15-ét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és politikai ellenzéke - olvasható a szerdai romániai magyar sajtóban.

2008.03.12 14:30MTI

A lapokból az is kiderül, hogy Kolozsváron egy szélsőséges román szervezet a "magyar szeparatizmus" ellen szervez megmozdulást. Az RMDSZ szombaton Marosvásárhelyen tartja országos központi rendezvényét, amelyen beszédet mond Markó Béla, a szövetség elnöke. Markó egyik nyilatkozatában méltányolta, hogy a kilencvenes évek vitái után az utóbbi esztendőkben a helyi önkormányzatok képviselői is részt vesznek az ünnepségeken, ami szerinte a megbékélés és a kölcsönös tisztelet jele. Nagyváradon és Sepsiszentgyörgyön a hírek szerint együtt ünnepli március 15-ét az RMDSZ és politikai ellenzéke.

Tóth Birtan Csabának, a sepsiszentgyörgyi RMDSZ-szervezet elnökének közlése szerint a szervezőbizottságban helyet kaptak a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) képviselői is. "Az idén nem akarunk politikusbeszédet hallani sem az RMDSZ, sem az MPSZ részéről" - idézi őt a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ). Az erdon.ro hírportál ugyanakkor úgy tudja: Nagyváradon az RMDSZ és a Magyar Polgári Egyesület (MPE) szintén közös ünneplésre készül.

A nemzeti ünnepről Erdély számos városában megemlékeznek. Érdekes színfolt lesz az a brassói rendezvény, amelynek keretében visszahelyezik eredeti helyére a Bem-emléktáblát. Mégpedig annak a háznak a falára, amelynek erkélyéről Bem tábornok brassói tartózkodása idején (1849. március 21-24.) így szólt a város lakóihoz: "Magyarok, szászok, románok, nyújtsatok egymásnak testvérkezet!". A kolozsvári Szabadság azzal kapcsolatban közölt kommentárt, hogy a kincses városban március 15-én az Új Jobboldal (Noua Dreapta) elnevezésű szervezet is tüntetést szervez. A nyíltan szélsőjobb eszméket hirdető szervezet "a magyar szeparatizmus" ellen készül tiltakozni. A cikk írója megállapítja, hogy Emil Boc polgármester "laza csuklómozdulattal" aláírta a tüntetés megrendezéséhez szükséges városházi engedélyt. A kommentátor szerint Kolozsvár polgármesterének lehetősége lett volna arra, hogy például március 14-re vagy 16-ra engedélyezze az Új Jobboldal megmozdulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.